Vrijeđao i žrtve Kapije
28

Darko Petrović završio u pritvoru zbog veličanja ratnih zločinaca u Tuzli

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Darko Petrović iz Tuzle završio je u jednomjesečnom pritvoru zbog veličanja ratnih zločinaca, vrijeđanja žrtava masakra na Kapiji i ispisivanja sramnih poruka.
Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužioca i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Darka Petrovića (47) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio produženo krivično djelo izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

"Petrović je osumnjičen da je u periodu od 31. marta do 27. maja 2024. godine na javnim mjestima, izlozima trgovinskih radnji, automobilima, frizerskom salonu, kao i na betonskom stubu na kojem se nalazi ploča Memorijalnog centra Kapija u Tuzli , znajući da su međunacionalni odnosi u FBiH složeni, pisao poruke na papirima i ljepio ih na ovim javnim mjestima, a kojima odobrava i veliča zločine počinjene u periodu rata prema konstututivnim narodima u FBiH", navedeno je iz Tužilaštva TK.

U toku noći 26. maja 2024. godine, nakon što je dan prije obilježena godišnjica masakra na Kapiji u Tuzli, na Memorijalnom centru Kapija je zalijepio dva papira sa ispisanim porukama kojima se veliča ovaj zločin, a što je kod većeg broja građana izazvalo uznemirenje, čime je javno izazivao narodnosnu mržnju i razdor.

"Nakon operativnog rada na terenu i prikupljanja informacija, pripadnici Odjeljenja kriminalističke policije PU Tuzla su utvrdili identitet osumnjičenog te je 4. juna 2024. godine lišen slobode. Nakon kriminalističke obrade, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, je predat u nadležnost Tužilaštva", dodali su iz Kantonalnog tužilaštva u Tuzli.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog. Istraga je u toku.