Klix Studio
87

Dean Džebić: Izrael ekonomski ne može izdržati ratno stanje duže od šest mjeseci; Helez kritike shvata lično

F. H.
Gost Klix Studija bio je vojni analitičar Dean Džebić koji je komentarisao trenutnu situaciju na Bliskom istoku i opasnost od većeg sukoba.

Džebić je naveo da što se tiče eventualni odgovor Irana ne mora biti nužno isti kao onaj u aprilu i da Iran ima paletu mogućnosti kada je u pitanju odgovor na egzekucije komandanata.

"Iran već nekoliko dana vodi uspješnu psihološku operaciju, jer građane Izraela i političko rukovodstvo drži budnima očekujući odgovor", naveo je Džebić.

Istakao je i ulogu koju imaju šiitske milicije u regiji, kao što je Hezbolah. Podvukao je da posljednje studije pokazuju da Hezbolah ima 200.000 do 250.000 raketa različitih tipova i kalibara, ali da ukoliko Iran želi da projektili i rakete pogode ciljeve, mora umoriti izraelski protivzračni sistem koji je jako moćan, a uživa i pomoć brojnih država.

"Regionalni rat bukti na Bliskom istoku još od 1973. godine i Jom Kipurskog rata i da postoje samo momenti dodatne eskalacije kao što su atentati, teško je regiju kontrolirati i na principu eskalacije radi deeskalacije".

Komentarušići stanje u Bejrutu, ukazao je da Izrael pokušava natjerati Hezbolah na front gdje bi došla do izražaja izraelska tehnološka snaga.

"Država Liban je vrlo često talac politike Hezbolaha. Hezbolah je snažniji od libanske vojske i Liban ne može da se nosi sa Hezbolahom. Rat 2006. godine je okončan kompromisom da se trupe Hezbolaha pomjere sjeverno od rijeke Litani koja je nekih 25-30 kilometara od granice sa Izraelom. To je domet sa kojeg je najveća koncentracija napada sa koje se pogađaju gradovi na sjeveru Izraela. Za Izrael je od ključnog značaja da Hezbolah nestane sa ovog područja", navodi Džebić.

Pojasnio je da se sa druge strane Hezbolah odlično utvrdio u području južnog Libana i da je taj dio izbušen tunelima i da zbog toga izraelska tehnološka nadmoć ne može doći do izražaja.

Istakao je kako SAD masovno povećava svoju prisutnost na Bliskom istoku i da se čini da Pentagon uopće ne dovodi u pitanje mogućnost izraelskog napada nego da dovode svoju najjaču opremu u ovo područje.

"Iransko rukovodstvo mora uzvratiti, da li masovno, da li kroz seriju napada, hakerskih napada, upadom terorističkih grupa, napadom Hezbolaha, Huta u sinergiji ili pojedinačno dan za dan kako bi se umorila izraelska ekonomija. Izraelska ekonomija ne može izdržati ratno stanje više od šest mjeseci. Prije svega mislim na finu IT industriju. Izrael sebi ne može dopustiti ovakvu političku neizvjesnost. Iran će pokušati stvoriti psihozu u kojem će pokušati stvoriti prostor za udar proporcionalan potrebama svojih ratnih planera", naveo je Džebić.

Džebić je poručio da će Iran svoje akcije koordinirati sa Hamasom, ali da Iran pokušava da stvori odnos u kojem će oni biti ključni faktor kada će se nešto eskalirati ili deeskalirati. Ukazao je na mišljenja prema kojem je Iran stvorio dovoljno materijala za razvoj nuklearnog oružja, a da posjeduje i rakete za isporuku takvog oružja i da je samo pitanje može li Iran napraviti nuklearnu bojevu glavu.

Za ukrajinski upad u Rusiji kazao je da trenutno nema curenja informacija koje bi ukazalo koji su ukrajinski ratni ciljevi u ovom napadu i naveo nekoliko različitih ciljeva.

"Prema opremi i prema snagama možemo zaključiti da se radi o dugoročnijoj operaciji. Ukrajinci koriste zapadnu opremu, tenkove. Koriste najsavremenije i najbolje naoružanje i to ukazuje na značaj operacije", opisao je Džebić.

Ukazao je da su za oko šest dana Ukrajinci zauzeli teritoriju približne površine kao Bosansko-podrinjski kanton. Rekao je da je napad bio iznenađenje koje niko nije očekivao.

"U cijelom svijetu je započeo proces otopljavanja zamrznutih konflikata. Počeo je u Nagorno Karabahu pa onda rat u Ukrajini, zatim rat u Gazi, u Africi sve vrvi od ratova u kojim ginu civili i provode se politike iz Evrope. U afričkim državama ratuje Wagner protiv specijalnih snaga ukrajinske vojske. Sirijski građanski rat nikada nije stao od 2012. Tu su sukobi u Bangladešu i Mijanmaru. Tu je pritisak Kine na Tajvan, tu je korejski zamrznuti sukob koji se ogleda kroz testiranje interkontinentalnih raketa Pjongjanga. Cjelokupni svijet je doveden u situaciju nestabilnosti. Kad imate takvu pandemiju onda male države pokušavaju riješiti neriješene dugove", upozorio je Džebić.

Kazao je da način na koji ministar odbrane BiH Zukan Helez izlazi u javnost za određene teme nije odgovarajuća.

U vezi sa požarima je ukazao na brojne probleme u vatrogastvu i da se često javljaju priče koje nisu zapravo ozbiljne i ne postoji sistematski pristup.

"Pilotima Oružanih snaga cijela država treba da skine kapu. Ti ljudi rade nemoguće stvari", poručio je Džebić.

Cijeli intervju i gostovanje Deana Džebića u Klix Studiju možete pogledati na našem YouTube kanalu, kao i na portalu Klix.ba.

Također nas možete slušati i na Spotify, Apple Podcastu, Amazon Music i drugim platformama.