Trodnevna posjeta
36

Delegacija Evropskog parlamenta: Postoje političari u BiH koji nisu korumpirani

Piše: I. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Delegacija Pododbora za sigurnost i odbranu (SEDE) Evropskog parlamenta, koju čine predsjedavajuća Anna Elżbieta Fotyga, Cristian Dan Preda, Tonino Picula, Angel Dzhambazki i Bodil Valero, završili su svoju trodnevnu posjetu, poručivši očekivano da su sastanci s bh. zvaničnicima bili prirodno interesantni i uspješni.

Delegacija Pododbora za sigurnost i odbranu (SEDE) Evropskog parlamenta sastala se sa svim bh. zvaničnicima, počevši od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića pa do ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragana Mektića, a na oproštajnom skupu su poručili da je mnogo posla iza njih.

Poljska zastupnica u Evropskom parlamentu Anna Elżbieta Fotyga kazala je da konstantno unapređuju sigurnost i stabilnost u Bosni i Hercegovini tokom redovnih aktivnosti.

"Mi smo tokom posjete s bh. zvaničnicima diskutovali o našoj misiji vezanoj za stabilnost BiH, koju koordiniramo s Evropskom unijom i NATO-om, i u skladu s tim donosimo naše odluke. Moje kolege imaju važnu ulogu u Evropskom parlamentu kada je riječ o napretku Bosne i Hercegovine", kazala je Elżbieta Fotyga.

Hrvatski zastupnik u Evropskom parlamentu Tonino Picula osvrnuo se na nefunkcioniranje zajedničkog odbora Evropskog parlamenta i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, kazavši da još uvijek nisu uspjeli formirati to tijelo.

"Iz Sarajeva odlazim ohrabren jer smo dobili informaciju da će Parlament prijedlog staviti na agendu i pokušati ga izglasati", rekao je Picula.

Švedska zastupnica u Evropskom parlamentu Bodil Valero istakla je da mora postojati određena doza povjerenja između političara i građana, a da je najveći posao na političarima.

"Ukoliko zaista želite živjeti u miru političari moraju preuzeti odgovornost da se prevaziđu te nesuglasice. Mnogo posla mora biti urađeno da se izgradi to povjerenje. Postoje političari koji nisu korumpirani", kazala je Valero.