Set zakona
14

Delegati Doma naroda FBiH danas odlučuju o uvećanim boračkim naknadama, ali i planu zaduživanja

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Dom naroda Parlamenta FBiH zasjeda danas s početkom u 12 sati, a ispred njih je nekoliko tačaka dnevnog reda.
Jedna od tačaka koja je privukla pažnju javnosti je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Prema riječima federalnog ministra za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Nedžada Lokmića, ako se danas usvoji set zakona o boračkoj populaciji - bit će omogućeno da se u septembru isplate uvećane novčane naknade za august i retroaktivno za juli.

Nakon što je u srijedu Predstavnički dom usvojio tri zakona iz oblasti boračke zaštite, Lokmić očekuje da će to isto učiniti i Dom Naroda što znači da bi narednog dana od objave u Službenim novinama FBiH na snagu mogle stupiti izmjene Zakona o pravima demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica, Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica, te Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica.

On je za Fenu istakao da je provedbu zakona o demobilisanim braniteljima predviđeno uvećanje budžeta za 800.000 KM, zakona o nositeljima ratnih priznanja za 200.000 KM i zakona o pravima boraca i članova njihovih porodica povećanje za 2,5 miliona KM. Ukupno povećanje je 3,5 miliona KM.

"Ukoliko set zakona bude usvojen bit će moguće u septembru isplatiti povećanje za august, odnosno retroaktivno i za juli. Na primjer, za 4,75 posto trebaju biti povećane naknade braniteljima i njihovim porodicama za period juli-decembar 2024. godine, a ukupno povećanje za 2024. godinu je 6,55 posto", rekao je Lokmić.

Jedna od tačaka dnevnog reda je i Odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine U-5/24 od 30. maja.

Prijedlog odluke o prihvaćanju zaduženja po Ugovoru o zajmu između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju Projekta Koridor Vc Mostar Sjever – Mostar Jug također je dio dnevnog reda.

Pored toga, delegati će raspravljati o kvartalnom izvještaju o dugu i godišnjem planu zaduživanja za 2024. godinu.