Zabrinjavajući trend
118

Delić: Broj penzionera i radnika se rapidno izjednačava, smanjuje se broj radno sposobnog stanovništva

A. Ku.
Foto: Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
Foto: Federalno ministarstvo rada i socijalne politike
Danas i sutra u Sarajevu se održava konferencija Evropske federacije sindikata javnih usluga (EPSU), na kojoj je jedna od glavnih tema i tržište rada u BiH, odnosno izazovi sa kojima se suočavaju zemlje na tržištu rada.

Uvodnu riječ na konferenciji imao je i federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić koji je u svom obraćanju naglasio izazove s kojima se suočava tržište rada u BiH i Federaciji BiH te istakao važnost harmonizacije radnog zakonodavstva s evropskim standardima.

Delić je istakao da su pred BiH značajni izazovi na tržištu rada, posebno u kontekstu odlaska radno sposobnog stanovništva te sve većeg jaza između broja zaposlenih i penzionera.

"Trenutno broj penzionera nije veći od broja radnika, ali se rapidno izjednačava zbog rasta broja penzionera i smanjenja broja radno sposobnih građana. Ovaj trend predstavlja ozbiljan rizik za održivost našeg penzionog sistema i ukupnu ekonomsku stabilnost. Ako ne pronađemo način da zaposlimo i zadržimo ljude u našoj zemlji, suočit ćemo se s još većim poteškoćama u budućnosti", poručio je Delić.

Također, naglasio je važnost evropskih integracija kao prilike za poboljšanje domaćeg tržišta rada, ali i zadržavanje domaće radne snage.

"Evropske integracije ne donose samo političke ili ekonomske koristi, već i jasniju zaštitu prava radnika, bolje uslove rada i šire mogućnosti za razvoj i balans u fluktuaciji radne snage. Moramo iskoristiti te prilike kako bismo stvorili povoljnije uslove za zapošljavanje i smanjenje nezaposlenosti, te ojačali domaće tržište rada", rekao je Delić.

Ministarstvo rada i socijalne politike trenutno aktivno radi na izmjenama i dopunama Zakona o radu. U tom smislu, formirana je uža radna grupa koja izrađuje nacrt novog teksta zakona i koja danas po drugi put od početka rada zasjeda u Ministarstvu.

Ove izmjene su neophodne kako bi se prilagodio zakonski okvir trenutnim izazovima i zahtjevima tržišta, s posebnim naglaskom na zaštitu prava radnika iz radnih odnosa.

Pored toga, Ministarstvo velike nade polaže i u donošenje Zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba, koji čeka odluku Doma naroda, a koji će unaprijediti aktivnu politiku zapošljavanja i olakšati povezivanje poslodavaca i nezaposlenih.