Sarajevo
0

Demokratska fronta pozvala građane Starog Grada da glasaju za opoziv Hadžibajrića

T. K.
Demokratska fronta Sarajevo podržala je opoziv načelnika opštine Stari Grad Ibrahima Hadžibajrića te je pozvala građane Starog Grada da izađu u što većem broju i glasaju za opoziv.

"Sudski proces koji se vodi protiv Ibrahima Hadžibajrića je opštinu ostavio obezglavljenu, narušio procese unutar opštine i doveo u pitanje pružanje osnovnih usluga građanima. Jedini način da opština Stari Grad bude u mogućnosti vršiti svoju osnovnu ulogu je da trenutni načelnik bude opozvan i da imamo nove izbore za načelnika u što skorijem roku", saopštili su iz DF-a.

Podsjećamo, Općinske organizacije SDP-a i NiP-a u Starom Gradu pozivale su građane da 23. jula na referendumu glasaju za opoziv načelnika.

Ove dvije stranke i na društvenim mrežama vode kampanju za opoziv Hadžibajrića. Međutim, na posljednjim lokalnim izborima 2020. su podržale Hadžibajrićevu kandidaturu za načelnika.

Politički raskol između SDP-a i NiP-a s jedne strane i Hadžibajrića s druge strane počeo je nakon što je tadašnja kantonalna zastupnica i Hadžibajrićeva stranačka kolegica Amra Junuzović Kaljić napustila NBL, koji se kasnije ujedinio sa ASDA formiravši NES, i postala članicom NiP-a.

Odnosi su dodatno pogoršani prilikom izbora gradonačelnika Sarajeva, kada su pojedini optuživali NES da je odgovoran za to što Bogić Bogićević nije izabran za gradonačelnika.

Hadžibajrić je u maju uhapšen u sklopu istrage u predmetu "Start" te se tereti za teška krivična djela. Trenutno se nalazi u pritvoru. Općinsko vijeće Starog Grada je nakon toga donijelo odluku o referendumu za opoziv.

Starogradski NiP je prošli mjesec saopćio da sekretari mjesnih zajednica ubjeđuju građane da ne trebaju podržati opoziv Hadžibajrića. Prošle sedmice su općinski vijećnici Emina Kiseljaković i Husein Holjan napustili NES.