Prema anonimnim prijavama
30

Detalji poništenja izbora novog rektora UNSA: Utvrđeno više nepravilnosti i manjkavosti konkursa

I. Sa.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) naredila je poništenje izbora Tarika Zaimovića za novog rektora Univerziteta u Sarajevu, a sada su poznati i novi detalji ove naredbe.
Tužilaštvo KS je reagovalo na bazi anonimnih prijava i formiralo predmet, a ovo je potvrdio aktuelni rektor UNSA Rifat Škrijelj.

Rok za izvršenje upravne mjere je 10 dana od prijema rješenja, a u roku od tri dana, UNSA je dužan dostaviti inspektoru pisani dokaz o izvršenju rješenja.

Kako se navodi, Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove dostavljeno je više anonimnih prijava kojima se inicira inspekcijski nadzor na okolnosti izbora rektora UNSA.

Kako inspekcija navodi, sjednici je prisustvovalo 46 članova Senata, od čega tri sa ovlaštenjem. Međutim, problem je jer Poslovnik o radu Senata nalaže da član može glasati samo jednim listićem i to lično, dakle nije dozvoljeno glasanje putem ovlaštenja kao što je to bio slučaj na izbornoj sjednici.

Uvidom u Birački spisak za prvi krug glasanja, inspekcija je uvidjela da se na spisku nalazi i Zaimović.

"Tarik Zaimović nije mogao koristiti glasačko pravo koje mu pripada kao prorektoru jer se na taj način kandidat Almira Hadžović-Džuvo našla u neravnopravnom položaju", navodi se u izvještaju.

Utvrđene su i manjkavosti samog konkursa, poput ovjerene izjave koja se traži od kandidata, posebno s obzirom da je Zakon o visokom obrazovanju stupio na snagu prije dvije godine prije isteka od sedam godina te je upitno da li se može tražiti ista od kandidata.

Škrijelj je na jučerašnjoj konferenciji za novinare poručio vladajućoj većini da ako dozvole "ovakve nasrtaje na UNSA" u trenutku kada njemu ističe mandat 1. oktobra, a drugi rektor još nije preuzeo, UNSA bi mogao ostati bez rektora.