Vratila se iz Hrvatske
0

Detalji sa suđenja Lejli Fazlagić: Tražila advokata o državnom trošku i da može izaći iz BiH

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Bivša sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Lejla Fazlagić je prisustvovala današnjem ročištu na kojem se izjasnila o krivici. Također je tražila ublažavanje mjere zabrane napuštanja države, te advokata po službenoj dužnosti, a tužilac je najavio spajanje postupka s ostatkom grupe Alije Delimustafića.
Na početku ročišta su još jednom provjereni lični podaci Lejle Fazlagić Pašić od koje je zatraženo da sudu preda i hrvatske dokumente, s obzirom na mjere zabrane koje joj je ranije odredio sud, a odnose se na zabranu napuštanja države.

Sutkinja Adisa Zahiragić je također pročitala krivična djela koja joj Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu stavlja na teret. Riječ je o organizovanom kriminalu, a u vezi sa zloupotrebom službenog položaja, krivotvorenjem isprava, prevarom i pranjem novca. Sutkinja je navela da je Fazlagić od 2018. godine nedostupna bh. pravosudnim organima, a da je iste godine potvrđena i optužnica protiv nje. Kazala je da je Fazlagić nešto ranije platila kauciju s ciljem ukidanja potjernice za njom, a kako bi se stvorili uslovi za njen neometan dolazak na sud.

Tom prilikom je Fazlagić objasnila da je prije osam godina morala napustiti BiH zbog bolesnog djeteta i adekvatnog liječenja. Kazala je da joj je savjetovano da dijete ide u inostranstvo na liječenje kao državljanin Hrvatske i da se zbog toga u trenutku hapšenja našla u Hrvatskoj. Kazala je kako se "vratila da odbrani svoju čast", na šta je sutkinja Adisa Zahiragić konstatovala da se vratila tek nakon što je prošlo dugo godina. Fazlagić je također kazala da joj je optužnicu spakovala suspendovana sutkinja Suda BiH Dalida Burzić, koja je njena bivša prijateljica i "osvetoljubive je prirode", kako kaže. Međutim, sutkinja Zahiragić ju je prekinula i kazala da će o tome govoriti drugom prilikom.

Fazlagić je, odnosno njena braniteljica Belma Balijagić Džuho, zatražila ublažavanje jedne od ranije određenih mjera, kako bi Fazlagić mogla odlaziti u Hrvatsku i druge potrebne države s djetetom na liječenje. Zauzvrat su ponudile pooštravanje druge mjere, to jest da se češće javlja policiji.

Tužilac Samir Selimović se usprotivio tome, kazavši da je zbog dinamike suđenja važno da optužena Fazlagić ostane u zemlji. On je također ukazao i na saznanje da je Fazlagić već prekršila mjere zabrane napuštanja BiH s obzirom na to da je u četvrtak otišla u Hrvatsku. Zatražio je da joj bude oduzet i hrvatski pasoš i hrvatska lična karta s obzirom na to da je do sada deponovala samo bh. isprave.

Fazlagić je također zahtijevala da je Belma Balijagić Džuho brani po službenoj dužnosti, s obzirom na to da ona trenutno ne može priuštiti advokata. Kako navodi, u BiH nema primanja i pokušava se zaposliti, dok u Hrvatskoj ima samo status roditelja njegovatelja kao izvor primanja. O tome će sud odlučiti u zakonski propisanom roku.

Tužilac Selimović je također najavio da će, nakon čitanja optužnice, zatražiti spajanje ovog predmeta s velikim predmetom koji se vodi protiv grupe na čelu s Alijom Delimustafićem. Razlog za spajanje vidi u tome što je riječ o istim krivičnim djelima, čije su radnje opisane na isti način i odnose se na iste predmete.

Te sumnjive radnje je tužilaštvo počelo ispitivati prije više od osam godina zbog prometovanja nekretninama na nezakonit način, podignuto je više optužnica koje uključuju veliki broj optuženih, a grupa je godinama izbjegavala sudski proces, koji je počeo tek nedavno. Sumnja se da su na nezakonit način dolazili u posjed nekretnina u Sarajevu, koje su zatim prodavali, a sve se navodno događalo u periodu od 2011. do 2016. godine.