Šef Kluba SDA
137

Dević: Sutra će biti održana sjednica na kojoj će Konaković biti smijenjen

Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Foto: M. O./Klix.ba
Mahir Dević, šef Kluba Stranke demokratske akcije u Skupštini Kantona Sarajevo, izjavio je kako će sutra biti održana sjednica Skupštine Kantona Sarajevo na kojoj će, kako tvrdi, biti izglasana smjena Elmedina Konakovića.

Dević je upozorio kako je mimo pravila i poslovnika napravljena rotacija na mjestu predsjdavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, poručivši kako Elmedin Konaković nije mogao imenovati svog zamjenika na način na koji je to uradio.

"On je mogao dati ostavku na poziciju predsjedavajućeg. Kad da ostavku, treba da je potvrdi Skupština i imenuje novu osobu. Mirza Čelik će biti novi predsjedavajući Skupštine KS", kazao je Mahir Dević.

Prema njegovim riječima, sjednica je zakazana za sutra i ona će biti održana.

"Predsjedavajući ne može prekinuti sjednicu kad je Smiljana Viteškić zakazala. Sjednicu Skupštine može prekinuti onaj ko je zakazao, u ovom slučaju je to Smiljana Viteškić", rekao je on.

Dodao je kako je kolegij servis parlamentarnoj većini, protočni bojler koji predlaže dnevni red.

"Konaković je dobio informaciju da neke kolege imaju zakazana putovanja, kako bi mogli reći da nema parlamentarne većine. Ovdje je suština da mi nećemo dozvoliti blokadu", rekao je Dević.

Poručio je kako su sazvali hitnu sjednicu kako bi usvojili budžet.

"Odluka o privremenom finansiranju se mora donijeti do 31. decembra. To je razlog naše hitnosti, želimo da se usvoje budžeti", istakao je on.

Kad je riječ o Vladi, rekao je da je to stvar koja će se rješavati u januaru.

"Možda ćemo usvojiti i rebalans. To ćemo vidjeti sutra. Mi smo sutra spremni da usvojimo sve dokumente. Ne mogu nas zaustavljati u procedurama. Postoji potpisana parlamentarna većina. Taj tempo nam ne mogu osporavati", poručio je Dević.