Reakcija na najave HNS-a
12

DF: Čovićeva nevladina udruga želi ukinuti volju građana, sutra će tražiti treći entitet

S. Š. U.
Demokratska fronta odgovorila organizaciji Hrvatski narodni sabor u BiH (Foto: F. K./Klix.ba)
Demokratska fronta odgovorila organizaciji Hrvatski narodni sabor u BiH (Foto: F. K./Klix.ba)
Nakon što je iz udruženja HNS BiH najavljeno da će od Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) tražiti da ospori izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH, odgovorili su im iz Demokratske fronte.
Sekretar HNS-a Josip Meržo, rekao je za RTV HB da će visokom predstavniku Christianu Schmidtu biti predloženo da ospori ili suspendira izbor Željka Komšića (DF) za člana Predsjedništva BiH.

"Ohrabreni posljednjim odlukama Christina Schmidta, a koje favoriziju jednu političku stranku HDZ, sada idu korak dalje ka pokušaju derogiranja temeljnog prava građana da biraju i izaberu u skladu sa važećim Ustavom i Izbornim zakonom. Niko nema pravo prekrajati slobodno iskazanu volju građana na izborima. Međutim, zahtjev HDZ-a sasvim je očekivan i logičan nakon što im je od visokog predstavnika isporučen Dom naroda. Sutra će tražiti teritorijalnu reorganizaciju (treći entitet), a nakon nje i raspad države Bosne i Hercegovine", istakli su iz DF-a.

Smatraju da stranke okupljene oko HNS-a "sada nastoje da razbiju Bosnu i Hercegovinu".

Iz DF-a ističu kako je trenutna situacija posljedica "nevjerovatnog uzurpiranja izbornog procesa u toku izborne noći i prevare građana u ulozi glasača od Christiana Schmidta".