Gubitak 70 miliona KM
215

DF: Pozivamo Trojku, SDA i strance da se prisjete ko je slavio uvođenje mehanizma koordinacije

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Nakon što nije usaglašen tekst nacrta Reformske agende čime je Bosna i Hercegovina izgubila 70 miliona KM iz EU oglasili su se iz Demokratske fronte.

"Trojka je pristala na sve zahtjeve Čovića i Dodika, a SDA je ranije mehanizmom kordinacije omogućila kantonima da sve blokiraju! Pozivamo i Trojku i SDA da se prisjete, zajedno sa strancima, ko je sve slavio uvođenje takvog mehanizma kordinacije! Posebno se obraćamo 'nesretnom' Forti sa pitanjem - kako ti je i za šta je glasao Nihad UK, premijer Vlade Kantona Sarajevo?", saopćili su iz DF-a.

Reformska agenda nije usaglašena jer su četiri kantona u Federaciji BiH (Tuzlanski, Zeničko-dobojski, Srednjo-bosanski, Unsko-sanski) poslali saglanost nakon dan i po pregovora, ali uz određene uslove.

Međutim, prema mišljenju Vijeća ministara potrebno je bilo izjašnjavanje "za" ili "protiv", bez uslova pa je njihova komunikacija shvaćena kao glas protiv.

Kako nije bilo konsenzusa, Reformska agenda neće biti poslana u Brisel, odnosno danas će biti poslana informacija kako BiH nema usaglašen dokument.