Sporne promjene
141

DF pozvao Dragana Čovića da javno odustane od predloženih izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH

N. Ž.
Demokratska fronta
Demokratska fronta
Demokratska fronta je pozvala lidera HDZ-a Dragana Čovića da javno odustane od prijedloga izmjena Zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, koje je u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH predložio Želimir Nešković (SDS).
Kako su objavili na društvenim mrežama, ovaj prijedlog je sporan zbog činjenice da bi se, prema izmjenama, u Ustavni sud BiH uvelo entitetsko glasanje, te bi se iz istog izbacile strane sudije.
Podsjetimo, zbog ovog prijedloga je državni Dom naroda blokiran već mjesecima, uz nekoliko pauza gdje su delegati Kluba Bošnjaka dolazili na hitne sjednice zbog zakona važnih za put BiH ka članstvu u Evropskoj uniji, kao i zbog usvajanja budžeta.

Nešković je u martu ove godine pred delegate donio prijedlog izmjena Zakona o Ustavnom sudu BiH, uz podršku svojih kolega iz Kluba Srba.

Prema ovim izmjenama, Ustavni sud bi formiralo devet sudija, šest iz Federacije BiH, te tri iz Republike Srpske. Sudije koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava više ne bi bile dio ove institucije.

Također, kao i u okviru drugih državnih institucija, za sve odluke bi morala postojati opća i entitetska većina, odnosno odluke se ne bi mogle donositi bez saglasnosti većine sudija iz oba entiteta.

Kako su istakli delegati iz Kluba Bošnjaka, radi se o neustavnom prijedlogu. Na sjednici koja je počela u martu, a koja se nikada nije završila, delegati iz Kluba Srba i Kluba Hrvata su glasali za dodavanje ovog prijedloga na dnevni red sjednice, zbog čega su delegati iz Kluba Bošnjaka napustili sjednicu.

Delegati iz Kluba Hrvata, a posebno oni iz HDZ-a, naveli su da se zakon treba uvrstiti na dnevni red, samo kako bi se mogao srušiti. Iz Kluba Bošnjaka to objašnjenje nisu htjeli prihvatiti, smatrajući kako neustavni prijedlozi ne bi trebali biti predmet rasprave među delegatima.

Svaki pokušaj nastavljanja sjednice propao je zbog nedostatka kvoruma, a iz Kluba Bošnjaka su tražili da se povuče ova tačka dnevnog reda kako bi se nastavio rad ove institucije.

Važno je reći i da je Ambasada SAD-a u BiH kritikovala delegate iz Kluba Bošnjaka zbog, kako su je oni nazvali, "blokada" i rekli da se o zakonu treba glasati, kako bi se isti srušio i kako bi se moglo nastaviti s radom u Domu naroda.