Ali i dalje toplo
71

Dijelove BiH danas očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina

S. Š.
Nevrijeme sa jakim vjetrom i jakom kišom koje je prešlo Sloveniju najviše je problema izazvalo na području Ljubljane, Maribora i Slovenj Gradca. Agencija za životnu sredinu je izbrojala stotine hitaca, a dio Bosne i Hercegovine danas može očekivati slično zahlađenje.

Vatrogasci iz ukupno 76 vatrogasnih jedinica kao i Sektora za električnu, komunalnu i javnu rasvjetu Slovenije imali su dosta posla. Nekoliko podruma u više gradova je poplavljeno, vjetar je razotkrio krovove i oborio drveće i stubove. Osim toga, u večernjim satima se ponovo prognoziraju oluje, ali će se u noći sa četvrtka na petak atmosfera smiriti.

Nevrijeme u centralnoj i sjevernoj Sloveniji pratili su jaki pljuskovi i jaki udari vjetra. Najjači pljusak izmjeren je u Jelendolu u periodu od 30 minuta, 27 milimetara padavina. Najjači nalet vjetra izmjerila je na hidrološkoj postaji Brinje u Ljubljani Agencija za okoliš Republike Slovenije (Arso), i to 80 kilometara na sat.

Službe su evidentirale čak stotinu udara groma.

Zahlađenje u vidu pljuskova danas će, u poslijepodnevnim satima, stići i u Bosnu i Hercegovinu ali dosta manjeg intenziteta.

"Od jutarnjih sati sa zapada premještanje prolazne oblačnosti, koja će donijeti lokalno kišu i pljuskove sa grmljavinom. Najmanja šansa za padavine u četvrtak na sjeveroistoku Bosne uslijed zadržavanja sušeg zraka u nižim slojevima atmosfere.
Lokalno može biti pojave nevremena uz veću količinu kiše za kratko vrijeme, led i jak vjetar", najavili su meteorolozi uz upozorenje da neće doći do pada temperature.

Temperature će danas ići i do 38 stepeni Celzijusa.

Federalni meteorolozi najavlju da od petka, uz dotok tople zračne mase sa juga, te dominacije polja izjednačenog zračnog pritiska, slijedi duži vremenski period gdje će atmosfera biti stabilna što će usloviti, sunčano i toplo vrijeme u našoj zemlji.

Samo lokalno, može doći do formiranja konvektivne oblačnosti i povremenih slabijih pljuskova, posebno krajem iduće sedmice i to na zapadu i jugozapadu Bosne. Natprosječno visoke temperature zraka očekuju se narednih 15 dana, a najtopliji period izgledan je od 10. do 17. augusta.