Javni prijevoz u Sarajevu
38

Direktor GRAS-a: Isporučeno 20 novih trolejbusa, pokazali su se izuzetnim u zimskim uslovima

B. R.
(Foto: Arhiv/Klix.ba/TVSA)
(Foto: Arhiv/Klix.ba/TVSA)
Direktor sarajevskog preduzeća GRAS Senad Mujagić je istakao da je do sada isporučeno 20 novih trolejbusa te da se očekuje nastavak isporuke. Ocijenio je da su se vozila pokazala "izuzetnim" u zimskim uslovima.

Pojedini zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo su problematizirali isporuku 35 trolejbusa bjeloruskog proizvođača BKM, kao i sama vozila. Kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta (SDP) je u oktobru prošle godine u izjavi za Klix.ba najavio da će do kraja 2022. biti isporučeno 25 vozila, a da će početkom ove godine biti isporučeno preostalih 10 vozila. Ranije je isticao da su postojali problemi u isporuci usljed agresije Rusije na Ukrajinu.

Mujagić je u jučerašnjoj izjavi za Televiziju Sarajevo (TVSA) potvrdio da je isporučeno 20 trolejbusa te da se dio njih već koristi. Posljednjih dana je primjetno da je veći broj ovih vozila u saobraćaju. Direktor GRAS-a je zadovoljan ovim vozilima te je najavio nastavak isporuke.

"Do sada je stiglo 20 trolejbusa, jedan dio je u saobraćaju. Tokom vikenda su se pokazali u izuzetno dobrom stanju i savladali su snježne prepreke. Ostali trolejbusi prolaze zakonsku proceduru testiranja, a očekujemo dolazak i ostalih pet trolejbusa tako da će se upotpuniti ovaj kontigent od 25 trolejbusa kako su planirali Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo", ukazao je Mujagić.

Nedugo nakon što su prvi novi trolejbusi počeli saobraćati postojale su poteškoće te su nadležni tvrdili da je riječ o manjim poteškoćama.

Podsjećamo, Šteta je 2019., u prvom ministarskom mandatu, donio odluku da se kupe novi trolejbusi. U januaru 2021. dok je kantonalni ministar bio Adi Kalem (SDA) završen je izbor ponuđača, a izabrano je 25 BKM-ovih vozila vrijednih 15 miliona eura. Potom je aktuelni ministar saobraćaja potpisao konačni ugovor nabavke.

Šteta je u decembru 2021. potpisao ugovor za nabavku još 10 ovakvih vozila za pet miliona eura. Isporuka prvih vozila je počela početkom prošle godine, a novac za njihovu kupovinu osiguran je kreditom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).