Izjava za Klix.ba
23

Direktorica Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu oglasila se povodom prijave nasilja u ovoj školi

M. G.
Prva bošnjačka gimnazija, Emela Mehmedspahić (U krugu) (Foto: Facebook)
Prva bošnjačka gimnazija, Emela Mehmedspahić (U krugu) (Foto: Facebook)
Direktorica Prve bošnjačke gimnazije, Emela Mehmedspahić, izjavila je za Klix.ba da je škola odmah po saznanju o fizičkom napadu na jednog od učenika preduzela sve potrebne mjere.
Ovaj incident se dogodio kada je učenik prijavio da je bio žrtva napada starijih učenika.

Informaciju o ovom slučaju potvrdili su iz MUP-a Kantona Sarajevo, navodeći da je učenik zadobio lakše tjelesne povrede. Roditelj maloljetnog učenika prijavio je incident policijskoj stanici Stari Grad, a policijski službenici poduzimaju mjere u vezi s prijavom. Međutim, zbog zaštite djece i maloljetnika, dodatne informacije za sada se ne mogu davati.

Mehmedspahić je istakla: "Prva bošnjačka gimnazija odmah po saznanju provodi procedure propisane zakonskim i podzakonskim aktima. Uporedo sa procedurama Škole, nadležni policijski organi provode zakonske radnje prema prijavi. O istim će nas obavijestiti naknadno. Prva bošnjačka gimnazija nikada neće dopustiti bilo kakve oblike nasilja i preduzima sve potrebne mjere u skladu sa svojim nadležnostima. Dok traje istražni postupak nismo u prilici davati detaljnije izjave."

Ministarstvo odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo također je reagovalo na ovaj incident, pozivajući na potpuno rasvijetljavanje okolnosti.

U njihovom saopćenju se navodi: "Ministarstvo za odgoj i obrazovanje primilo je informaciju o događajima nasilja u Prvoj bošnjačkoj gimnaziji i iskazujemo duboku zabrinutost. Oštro osuđujemo svaki oblik nasilja nad djecom ili među njima te naglašavamo da takva ponašanja zahtijevaju ozbiljnu pažnju svih profesionalaca u obrazovnom sistemu, porodice i šire zajednice. Škola osigurava postupanje u skladu s pravilnicima koji su na snazi, kako bi se utvrdile sve okolnosti i kako bi reakcije bile adekvatne."