Odgovor ambasadi SAD-a
153

Đonlagić: Problem nisu HDZ i SNSD kada razvaljuju Ustavni sud, nego mi kada kažemo da sistem nije dobar?

B. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić je reagovao nakon nedavnog saopćenja Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, koja je optužila Klub Bošnjaka da blokira rad ovog zakonodavnog tijela.
"Znači problem nisu delegati iz SNSD, HDZ i SDS koji uvrste u dnevni red Zakon koji razvaljuje Ustavni sud BiH, nego Klub bošnjačkog naroda?! I to sve preglasavanjem svih 5 delegata. Zašto? Pozvali ste ranije zastupnika Kožula da povuče Zakon o platama (isplate plaće u kešu), tako ste mogli pozvati i delegata Neškovića oko neustavnog teksta Zakona o Ustavnom sudu", poručio je Delegat.

On je na društvenoj mreži X istakao da na raspravi u vezi sa Zakonom oko urušavanja Ustavnog suda BiH neće učestvovati.

"Prvo, prijedlog Neškovića je protivustavan i drugo sadržaj je u suprotnosti i sa Mišljenjem Venecijanske komisije. U Parlamentu BiH se želi usvojiti Zakon koji će i od Ustavnog suda napraviti neki novi dom naroda", rekao je Đonlagić.

Dodao je kako je sve krenulo kada je Nikola Špirić predsjedavao Domom naroda, a nastavlja se sada kada je funkciju predsjedavajućeg sredinom juna preuzeo Dragan Čović.

"Problem je također u namjeri delegata Kluba srpskog naroda, podržan delegatima oba HDZ-a, da izmjene sistem odlučivanja Ustavnog suda BiH na način da to bude etnički i teritorijalno (entitetski utemeljeno) odlučivanje. To je potpuno neprihvatljivo. Etničke kvote ili kriteriji za izbor sudija Ustavnog suda Bosne i Hercegovine predstavljaju izraz nove diskriminacije. U načinu odlučivanja Ustavnog suda Bosne i Hercegovine ne mogu biti primijenjeni etnički sistem odlučivanja, kao ni teritorijalni, odnosno entitetski sistem odlučivanja", naglasio je Đonlagić", istakao je Đonkaligć.

Dodao je kako je Ustavni sud BiH je za sve građane, a ne za pojedine etničke grupe.

"Ustavni sud kao najviša sudska instanca u državi sa specifičnim nadležnostima koji donosi odluke, a koje se odnose na sve građane Bosne i Hercegovine, svoje odluke treba donositi prostom većinom od ukupnog broja sudaca. Ustavni sud BiH je za sve građane, a ne za pojedine etničke grupe", zaključio je Đonlagić.