Predstavnički dom PSBiH
92

Dobra vijest: Usvojen zakon o ukidanju PDV-a na doniranu hranu, odluku još mora potvrditi Dom naroda

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Zastupnici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas jednoglasno Prijedlog zakona o dopuni Zakona na dodatnu vrijednost kojim se ukinulo plaćanje PDV-a na doniranju hranu.

Ono što je interesantno i nesvakidašnje u državnom parlamentu jeste jednoglasno izjašnjavanje oko nekog pitanja ili zakona. Važno je napomenuti i to da je više zastupnika učestvovalo u samom predlaganju, a također je zakon naišao i na punu podršku ostalih zastupnika.

Zastupnik Magazinović je nakon glasanja poručio da je sretan jer je zakon jednoglasno usvojen

"Sretan sam jer olakšavamo ljudima i oživljavamo jedan dobar mehanizam pomoći najugroženijima u cijeloj zemlji. Sretan sam, posebno, jer je ovo pokazatelj da može. I da vrijedi svaki pokušaj", napisao je Magazinović na Twitteru.

Ukidanjem poreza na dodatnu vrijednost (PDV) za doniranu hranu omogućit će se da hrana u vrijednosti od oko 130 miliona KM na godišnjem nivou ne bude uništena nego donirana za one koji sebi ne mogu priuštiti nijedan obrok dnevno.

Vodeći se tom činjenicom 15 poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH u parlamentarnu proceduru po hitnom zakonodavnom postupku ranije je uputio je prijedlog izmjena Zakona o PDV-u o kojem bi se državni poslanici trebali izjašnjavati na sjednici zakazanoj za danas za 11 sati.

Jedan od predlagača ovog zakona jeste zastupnik Saša Magazinović (SDP) koji je, pojašnjavajući ovaj zakon, kazao da nije riječ bilo kakvom političkom zakonu nego isključivo ljudskom, budući da tržni centri i svi oni koji doniraju hranu "bivaju praktično kažnjeni" jer na nju moraju platiti 17 posto PDV-a.

Prijedlog zakona o dopuni Zakona o PDV-u nastao je iz inicijative "Niko gladan. Niko sam", koju provodi Fondacija Mozaik sa Fondacijom Hastor, Udruženjem Pomozi.ba, Mrežom za

izgradnju mira, te fondacijama Trag i Catalyst Balkans, uz finansijsku podršku USAID-a.

Do sada je ovom zakonskom projektu podršku pružila i Uprava za indirektno oporezivanje BiH, koja je asistirala i u adekvatnom definisanju prijedloga zakona. Osim toga, UIO je pripremio i nacrt dopuna Pravilnika o primjeni Zakona o PDV-u kako bi po usvajanju zakona Uprava za indirektno oporezivanje BiH bila spremna implementirati zakon obezbjeđujući očekivanu transparentnost i kontrolu procesa.