Strah i lični interesi
43

Dodik nakon posjete Moskvi radikalno promijenio kurs i prema EU, sada mu je "najveća prevara"

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Odlazeći član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji pretenduje na entitetsku predsjedničku fotelju sinoć je iznio svoj antievropski stav kazavši da će se situacija nakon 2. oktobra promijeniti. Evropsku uniju je nazvao velikom prevarom.
"Mislim da je EU za nas posljednjih 20 godina bila velika prevara, jer nam je stalno nudila rješenja i govorila morate to da uradite da uđete u Uniju, a to se nikada nije desilo. Mi smo davali neke naše nadležnosti, veoma smo to teško podnosili, a Evropa nam je samo ispostavljala nove račune. To će prestati poslije ovih izbora", rekao je Dodik sinoć u Istočnom Sarajevu.

Mjesecima ranije Dodik je, barem deklarativno, zagovarao put BiH ka članstvu EU, pa čak i davao prijedloge Briselu kako da se taj proces ubrza i naša država dobije kandidatski status.

"Republika Srpska/BiH ima namjeru da postane članica Evropske unije. O modalitetima koji bi to mogli ubrzati upoznao sam Sattlera", napisao je na Twitteru u maju ove godine.

No, posljednja Dodikova izjava, suprotna zacrtanim strateškim ciljevima vanjske politike Bosne i Hercegovine, čiji je još uvijek član državnog predsjedništva, pokazuje kakav je zapravo podanik ruskih interesa lider SNSD-a.

Ruska Federacija je već mjeseci pod žestokim sankcijama EU i Sjedinjenih Američkih Država zbog agresije na Ukrajinu. Očito da je posljednji razgovor Vladimira Putina i Milorada Dodika u Moskvi bio prilika da lider Rusije naloži svom pijunu na Balkanu da polako mijenja koordinate i suprotstavlja se Evropskoj uniji.

Iako se uporno predstavlja kao neutralan u sukobu Rusije i Ukrajine, Dodik i njegova politika i partneri su daleko od toga. Tome najbolje svjedoče tri posjete Rusiji u posljednjih godinu dana. Oni su puki igrači Moskve na Balkanu, očito spremni destabilizovati i odvući BiH od Evropske unije i NATO saveza prema istoku u pravcu Ruske Federacije.

Mnogi smatraju da u udaljavanju od puta ka Evropskoj uniji Dodik ima i lične interese odnosno strahove od procesuiranja u brojnim sudskim procesima koji su pokrenuti protiv njega ili se tek očekuju - od korupcije preko podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do nepoštivanja zakona Bosne i Hercegovine.

Za nadati se da će i zvaničnici EU konačno prepoznati sve opasnosti koje vrebaju iz tabora SNSD-a jer je za očekivati da će i Dodikova potencijalna nasljednica u Predsjedništvu BiH, ukoliko pobijedi, Željka Cvijanović nastaviti istim putem. U suprotnom, samo će se potvrditi mnogobrojna mišljenja da se briselska administracija nema hrabrosti suočiti s problemom iz Laktaša.