Sve nazvao "farsom"
72

Dodik nakon ročišta: Vidjet ćemo hoće li biti politička ili pravna presuda, ja sam žrtva njihovog nasilja

I. Sa.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Milorad Dodik, predsjednik RS-a obratio se javnosti nakon održanog ročišta u Sudu BiH gdje mu se sudi zbog nepoštivanja odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

Uz njega, osumnjičeni je i direktor Službenog glasnika RS-a Miloš Lukić.

Dodik je iznio neutemeljene tvrdnje da je ovo samo "nastavak montiranog procesa" te da "svi dokazi pobijaju optužnice Tužilaštva".

Dodik navodi kako Tužilaštvo "izbjegava da iznese dokaze i to govori da je ovo montaža" te je ovo suđenje opet nazvao "farsom".

"Učestvujem kako bi se farsa dovela do kraja, gledat ćemo nastavke. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li biti politička ili pravna presuda", smatra on.

On je rekao i kako je "Tužilaštvo bilo pod pritiskom Ambasade SAD i Ambasade Velike Britanije", ali i kako "oni njega maltretiraju te su neustavni".

"Ja sam žrtva njihovog nasilja i činjenica da prava ovdje nema", dodao je Dodik.

Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH i SNSD-a smatra da se radi o "političkom obračunu u pravosudnim rukavicama kojim nas spriječavaju da obavljamo institucionalne obaveze".

Kao i Dodik, ona je spomenula Aneks 10 Dejtonskog mirovnog procesa.

"Da se neko poziva na Aneks 10 Dejtonskog mirovnog procesa i pri tome ga kršite. Ovaj sudski postupak je rezultat stranaca, ne mogu politički da ga pobijede, pa ga žele disciplinovati", smatra Cvijanović.