Nakon kritika
79

Dodik o zgradi za UIO: Izetbegović je lažljivac, Trojka sada čisti laži SDA

M. G.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik komentarisao je optužbe koju je izazvala informacija da će se za zgradu UIO BiH u Banjoj Luci izdvojiti 70 miliona KM.
Dodik je svoje izlaganje započeo optužbama na račun SDA, rekavši da je ta stranka "uvela mafiju u obavještajni sektor koja je trebalo da im, prije svega, služi za obračun s Republikom Srpskom".

"Prilikom formiranja vlasti na nivou BiH bilo nam je važno da se taj pritisak na RS skloni, a to je bilo moguće jedino ako izbacite SDA. To smo i uradili", naveo je Dodik.

Potom je uputio niz uvreda na račun predsjednika SDA Bakira Izetbegovića rekavši da je on "običan prevarant i lažljivac na dnevnom nivou".

"I jučer slušam SDA, koja ponovo laže i petlja u vezi s izdvajanjem sredstava za kupovinu prostora za UIO u Banjoj Luci, a u suštini Trojka sada čisti njihove laži. Prije oko 10 godina sa SDA i Izetbegovićem dogovoreno je da se za potrebe UIO prave regionalni centri u Mostaru i Sarajevu, a da se u Banjaluci pravi centrala UIO i regionalni centar. Za taj posao tada je odobreno 56 miliona KM. Dio tog novca, 20 miliona KM, oni su potrošili za izgradnju nekog graničnog prelaza i nikad ga nisu vratili na stavku da se u Banjaluci to završi", dodao je Dodik.

Kad je trebalo o tome odlučivati, ističe Dodik, onda su prihvatili hajku koju je napravila opozicija.

"I u Mostaru i u Sarajevu su izgradili i isplatili te regionalne centre, a osporava se samo Banja Luka. Sada SDA napada Trojku, koja pokušava da to riješi. Stvarno treba da budete morbidni ili da budete loš čovjek bez ikakvog karaktera, kakav je Izetbegović, koji je jedno govorio, slagao, a sada napada druge koji rješavaju njegove bljuvotine", istakao je Dodik.

Podsjećamo, iz Stranke demokratske akcije (SDA) su saopćili da Trojka kupovinom zgrade za Upravu za indirektno (UIO) novcem finansira Dodikov secesionizam.