Govorio i o penzionisanju
212

Dodik pohvalio šefa CIA-e i ponovio da nema plana o secesiji: "To je razuman čovjek, nije babaroga"

B. H.
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Predsjednik entiteta Republika Srpska Milorad Dodik ponovio je da RS ne provodi plan secesije, te je govorio i posjeti direktora CIA-e Williama Burnsa Sarajevu i regionu.

Dodik je kazao da ima detalje sastanka sa direktorom CIA, a da je povodom toga bilo mnogo spekulacija i lažnih spinova oko toga šta je rečeno i šta je on poručio.

"Vrlo dobro znam šta je spin nakon 20 godina rada ovdje. Mislim da smo svi skupa srozali povjerenje u medije, da više malo ko može da vjeruje u spekulacije. Vidim da nakon posjete direktora CIA postoji samo jedan vid tvrdnje koji dolazi iz Sarajeva, a ne racionalno gledanje", kazao je Dodik.

Poručio je kako pozdravlja dolazak direktora CIA-e u Bosnu i Hercegovinu.

"Radi se o jednom visprenom i razumnom čovjeku. Pogrešno se predstavilo da je on babaroga. Znamo detalje razgovora. Njima (Sarajevo) je bilo potrebno da kažu kako se neko prepao i slično. Spekulacije idu ka tome da se isiječe jedan dio moje rečenice. A ja ću ponoviti što sam rekao. Da, podržavamo teritorijalni integritet BiH u skladu sa Dejtonskim sporazumom. A oni obično brišu ovo Dejtonskim", kazao je Dodik.

"Republika Srpska smatra da dok se BiH održava tako onda ona može opstati. Svaku BiH van Dejtona ne podržavamo, pogotovo onu unitarnu i centralizovanu. Ako se BiH ne može održati u slovu Ustava BiH, najbolje je da se raziđemo", dodao je.

Dodao je kako RS nema niti je kada imala plan o secesiji te da tako nešto "ne stanuje u RS-u".

"Ovdje stanuje plan o čuvanju naših institucija i nadležnosti, svoje političke autonomije. Direktor CIA im je jasno rekao da za stanje u BiH nije involviran samo Dodik, već svi", istakao je Dodik.

Priznao je sa postoje otežani uslovi za finansiranje u RS-u usljed američkih sankcija, ali da se uspješno bori sa tim.

"Otvoreno se prijeti bankama. Ali sve fukare se dignu kao što je to rekao Andrić. Dolazak CIA bila je redovna mjera, razgovaralo se sa Predsjedništvom BiH. Amerika je velika sila, nemamo problem sa njom gdje god da se pojavi, ali imamo ovdje zbog njihovog tumačenja Dejtona. Ne slažemo se ni zbog Christiana Schmidta, to ne poštujemo. Zato sam ja dobio tužbu jer ne poštujem odluke", rekao je Dodik.

Govorio je i o tome kada planira u penziju, odnosno da li je to bila tema razgovora tokom posjete direktora CIA-e.

"I da traže ne bi je bilo. Ja imam 65 godina i vrijeme mi je za penziju, ali ne ovu političku i na to će se načekati", kazao je Dodik.