Nakon rezolucije
72

Dodik pokreće priču o promjeni imena grada Srebrenice, udruženja žrtava traže reakciju Schmidta

A. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje "Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa" izdali su saopćenje nakon najava predsjednika RS-a Milorada Dodika i načelnika Srebrenice Mladena Grujičića da bi ime ove općine moglo biti promijenjeno nakon usvajanja rezolucije.

Kako su saopćili, negatorima genocida očito ne nedostaje fašističkih ideja čak i da mijenjaju imena mjesta gdje su izvršili teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, nakon što su promjenili imena ulica, škola, gradova i proglasili nacionalnim interesom negiranje svega što ima prefiks bosanski, uključujući i bosanski jezik.

"Ne bi nas iznenadilo da Prijedor pokušaju nazvati Stakićevo, Banjaluku Brđaninovo, Sarajevo nazovu Karadžićevo, Srebrenicu Mladićevo, a prijedlog razdruživanja Dodika od BiH i njegovu imaginarnu državu - Dodikovo. Na njihovu žalost njihove zločine i zločinačke planove presudili su MKSJ i Sud Pravde i zabilježili i imena stratišta, mjenjati mogu imena gradova, ali istinu sakriti ne mogu", naveli su.

Zatražili su od visokog predstavnika i međunarodne zajednice "da zaustave ludilo koje provodi režim jednog čovjeka."

Podsjetimo, nakon usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici Dodik je otkrio ideju da bi kadrovi SNSD-a i generalno srpski politički predstavnici u Srebrenici mogli pokrenuti incijativu, odnosno da se o tome razmišlja da bi se promijenio naziv grada Srebrenice.