Potpuno se zbunio
163

Dodik prkosi sankcijama: Stabilni smo, plate su nam veće, a naredio sam da izbace Schmidta iz Banje Luke

A. L.
Foto: RTRS
Foto: RTRS
Predsjednik Republike Srpske i lider SNSD-a Milorad Dodik održao je danas press konferenciju u Doboju nakon sjednice Glavnog odbora ove stranke.

Kako je kazao, na sjednici je analizirana sposobnost i spremnost stranke za izbore.

"Potvrdili smo centralne tačke naših programa i ciljeva. Vjerujemo da možemo podariti narodu u RS-u adekvatan političkih program. SNSD ima društvenu i državnu odgovornost. Mi slušamo ljude, integrisani smo s njima. SNSD smatra da je Vlada RS učinila ogromne napore i obezbjedila stabilnost u RS-u. Ekonomski parametri kažu da smo stabilni, pored stalnih podmetanja. RS danas isplaćuje prosječnu platu od 708 eura koja je prije par godina bila prosječna plata u Hrvatskoj, koja je članica EU. Naša prosječna plata je veća nego u Federaciji i ima tendenciju rasta. Naš ukupan dug je 37 oposto, a javni dug 42 posto i on ne predstavlja teret za funkcionisanje institucija. Imamo stabilan budžet. SNSD ne vidi da postoje tendencije na socijalnom ili nacionalnom planu koje mogu dovesti do destabilizacije institucija RS-a", kazao je.

Osvrnuo se na izbore po pravilima Centralne izborne komisije BiH.

"Ovaj put nismo govorili ništa o Bosni i Hercegovini. Ona jeste u okviru u kojem ulazimo u izbore, ali će se pokazati da CiK, koji je uveo rigorozna pravila, da će mu biti izuzetno teško. Prihvatili smo izaći na izbore pod ovim uslovima i prilagodit ćemo se. Prihvatili smo da bude dio eksperimenta koji oni nameću u nekim sredinama, idu u eksperimentalne izbore putem novih tehnologija. Mi se radujemo tome, nama trebaju fer i opušteni izbori, u glas što bi se reklo. Mi ništa drugo i ne želimo".

Kaže da će ciljeve za izbore SNSD saopćiti za dva dana jer, kako kaže, ne želi dobiti novu kaznu za preuranjenu kampanju.

Na novinarsku konstataciju da je visoki predstavnik Christian Schmidt bio danas u Banjoj Luci, Dodik je kazao:

"Mislim da ga sad policija juri da ga izbaci, ako već nije deportovan. Takvi kao on iznenada dolaze, uvlače se da niko ne vidi. I onda kad mi kažemo da ćemo takve hapsiti, oni kažu, on kaže ne možete vi odvajati... On je to uradio jer je znao da smo mi ovdje u Doboju. Što nije došao ovdje u Doboj danas?", pita se Dodik.

Onda je novinarka ponovo konstatovala da je Schmidt šetao Banja Lukom, a Dodik je kazao: "Šeta kad nas nema".

"Na taj način dokazivati da ste nešto zaista je bijedno i jadno. Neka šeta, ja nemam ni jedan problem, Banja Luka je slobodan grad. Ali, nije ušao ni u jednu instituciju. On je tamo uhvatio onog bošnjačkog potpredsjednika. Neka razgovaraju, ja nemam problem s tim. Ja ću razmisliti o tome je li to udarac RS-u od strane bošnjačkog potpredsjednika ili nije. U mojim rukama stoji mnogo štošta za njegov rad. Ako radiš na poziciji da RS-u dovodiš u pozicije, majstore izvini molim te... Ako je otišao u kafanu i sjeo, to je u redu. Ali, u institucije ne može", kazao je Dodik.

Iako je svega minut prije toga rekao "neka šeta, Banja Luka je slobodan grad", kasnije je kazao potpuno suprotno:

"Kad su me obavijestili pred ovu sjednicu (da je došao), ja sam rekao tražite ga i izbacite ga iz RS-a. Možda je pobjegao, kao što ima običaj bježati, to je kukavica", kazao je Dodik.