"Najlakše po sirotinji"
14

Dodik ucjenjuje nerazvijene općine u RS-u: Ako nas izaberete, dovest ću vam ministre

D. Be.
Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Foto: ZIPAPHOTO/Borislav Zdrinja
Milorad Dodik veoma je aktivan i tokom aktuelne predizborne kampanje u nastojanjima da još više osnaži svoj SNSD u bh. entitetu RS. Na skupovima pjeva, grli, obećava, prijeti, hvali, ali i ucjenjuje lokalno stanovništvo nerazvijenih zajednica.

Protekle nedjelje SNSD je imao predizborni skup u Bileći. Ukoliko pročitate naslov na RTRS-u pomislit ćete da Vlada RS-a stiže u nerazvijenu i zanemarenu Bileću: "Dodik: Do Nove godine Vlada Srpske zasjedaće u Bileći da pomogne toj opštini".

Ipak, ako pročitate detaljnije vidjet ćete da je predsjednik entiteta Milorad Dodik poručio Bilećanima da će im dovesti entitetske ministri pod uslovom da građani na predstojećim izborima budu podržali kandidata SNSD-a za načelnika opštine Miodraga Parežanina.

"Dovešću cijelu Vladu i spremni smo da rješavamo probleme i da se stabilizuje opštinski budžet", izjavio je Dodik i dodao da su neka od rješenja za Bileću da Vlada RS-a i "Elektroprivreda RS-a" preuzmu neke od problema te opštine.

Dodik je kazao da će Vlada Republike Srpske do Nove godine zasjedati u Bileći kako bi se toj opštini pomoglo da izađe iz sadašnje teške situacije, ističući da je spreman i paket podrške Bileći putem različitih projekata.

Ipak je pitanje šta će se desiti ako Parežanin ne pobijedi u utrci za načelnika Bileće. Hoće li biti paketa pomoći i rješenja s ciljem stabilizacije budžeta odnosno da li će neko preuzeti probleme?

Nekoliko dana ranije Dodik je na isti način davao obećanja na Sokocu po principu "ako izaberete kandidata SNSD-a pomoći će vam viši nivoi, a ako ne izaberete SNSD od pomoći nema ništa".

"Ako Bašević dođe na čelo opštine, Dodik je naglasio da će se založiti da tu dođu ministri iz Vlade Republike Srpske da bi se vidjelo kako će riješiti sve nagomilane probleme", prenijela je Srna sa predizbornog skupa.

Uslovljavanje lokalnih zajednica, a naročito onih veoma nerazvijenih, podrškom jednom kandidatu čija je stranka vlast na svim višim nivoima vlasti u najmanju ruku nije korektno naročito ako se uzme u obzir da je obaveza viših nivoa da kontinuirano pomažu lokalne zajednice bez obzira iz koje stranke je rukovodstvo i načelnik, a naročito one koje bilježe sve minuse, od demografskih do finansijskih.