Izjava nakon ročišta
91

Dodika iznervirale riječi novog izaslanika SAD-a za Balkan: Ko si ti i šta hoćeš?

A. L.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obratio se novinarima u Istočnom Sarajevu nakon završetka još jednog ročišta u procesu protiv njega i v. d. direktora Službenog lista RS-a Miloša Lukića zbog nepoštivanja odluka Christiana Schmidta.
Na početku obraćanja kazao je kako je Sud BiH "podvaljen" i da mu je prvobitna namjera bila da sudi političarima.

"Ustav ne predviđa sud ni tužilašptvo BiH. Napravili su ga stranci. Oni brane strance, ne građane te njihove jadne, nikakve, slučajno postavljene BiH. Misle da će silom nametnuti neko moranje. Kad uzmete Ameriku koja je puno podjeljena, onda vidite da jedna krhka BiH živi na bazi prisile", kazao je.

Ponovo je pomenuo da je američki ambasador Michael Murphy vršio pritisak na Sud BiH.

Okomio se potom na glavnu sutkinju u njegovom predmetu Senu Uzunalić.

"Ja sam čovjek koji ima pravo, kao svi građani, da se branim. Ta odbrana je meni onemogućenmana ponašanjem sudija. Sve sudije u ovom procesu su muslimani. Od samog tužioca koji ima vrlo sumnjivu procesuru izbora za tužioca, pa preko sudije za prethodni postupak, do prvog sudije u glavnom postupku, pa do žene koja je sudila Srbima u Konjicu (Sena Uzunalić op. a.)".

Tvrdeći da Uzunalić nije osudila "muslimane koji su pobili Srba u Konjicu" kazao je da mu se plače kad se sjeti tog slučaja.

"Sena Uzunović nije učinila ništa. I ja sad trebam vjerovati u objektivnost?", kazao je.

Osvrnuo se na lidera SDA Bakira Izetbegovića.

"Izetbegović baš i nije nešto pametan. Ovako mu se nekad omakne neka stvar, pa izleti. On je danas rekao da međunarodna zajednica stoji iza ovog procesa, da je Dodik osuđen i da će morati da se prihvati ono što on hoće. Još uvijek imaju podršku stranaca, prije svega Amerikanaca i Britanaca, koji prijete sankcijama. Još nisam čuo da mi prijete ubistvom, ali znam da i o tome razmišljaju", dodao je.

Kazao je da će on biti kandidat za narednim izborima za predsjednika RS-a i da će se izbori provoditi po Izbornom zakonu RS-a.

Komentarisao je i nedavno završenu posjetu novog zamjenika pomoćnika državnog sekretara za Zapadni Balkan u Uredu za Evropu i Evroaziju Alexander Kasanof Bosni i Hercegovini. Posljednjeg dana posjete Kasanof je kritikovao Dodika i njegove poteze.

"Može ovaj da folira snagu Amerikanac što je bio dva dana. Pola ambasadora EU meni govori da je Murphy budala i da ga se stide. Ja ovih dana razmišljam da on možda zaista želi da razvali BiH. Možda mi baš to sugeriše. Kaže ovaj što je došao, ne znam ni kako se zove (misli na Alexandera Kasanofa op. a.), kaže da je mirni razlaz jednak secesiji. Ko si ti da govoriš o tome? Šta ti hoćeš, majstore? Možeš biti Amerikanac sto puta. Hoćeš sankcije da uvodiš? Pa već si ih uveo", kazao je Dodik na kraju.