Aktuelna pitanja
0

Dodiku nema ništa čudno da dođe srbijanska policija u BiH: Kakva agresija, to su tri policajca

A. L.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posjetio je danas Banjsko-rekreativnom centru Srpske Toplice u Banjoj Luci i tom prilikom se obratio medijima s komentarima trenutne političke situacije u našoj zemlji.

Osvrnuo se na početku na tvrdnje Ambasade SAD-a o lošoj finansijskoj situaciji u RS-u.

"Republika Srpska ima vlastiti deponovan novac na računima. Imamo problem to ubaciti u RS jer Američka ambasada pravi probleme, prijeti bankama. Novac je legalan, legitiman. Mi funkcionišemo, to govori i ova investicija. Mi nemamo neki poseban problem. U esktremnim okolnostima Amerikanci mogu spriječiti transfere, kao što to čine. Ali, u ovim okolnostima mi nemamo probleme. Redovno isplaćujemo plate i penzije. Murphy (Američki ambasador Michael Murphy op. a.) je zlo, ali izdržat ćemo još par mjeseci. Znao sam još prije Nove godine da će otići. Amerikanci nikad neće reći da njihov ambasador loše radi. Ali, činjenica da je povučen godinu dana prije roka govori mnogo o tome. Ovaj novoimenovani, kad pobijedi Trump, već u januaru mora podnijeti ostavku. Potpuno neobična situacija za Amerikance. To govori koliko su oni ostrašćeni i da su normalni ljudi, kojih ima mnogo, ne mogu prihvatiti debilno ponašanje jednog ambasadora američke administracije", kazao je.

Ponovio je još jednom da službenici Ambasade SAD-a "hodaju po Banjoj Luci, prijete po bankama, svašta govore."

"Kad uhvatimo tog Toda koji to radi i šćepamo ga, izbacit ćemo ga odavde. Uvode sankcije bez ikakve osnove. Postavlja se pitanje ima li neka sudska presuda o kriminalu ili korupciji. Zašto lažete stalno? Ima li veće korupcije od ove američke u kojoj je sin predsjednika Amerike osuđen na kaznu zatvora jer je učestvovao u korupciji u Ukrajini. Da li se možda ovaj rat vodi jer su pali poslovi Bidednove porodice u Ukrajini?", upitao se Dodik.

Odogovrio je i na pitanje da li je tranša od Evropske unije od 70 miliona eura izgublojena za BiH.

"Oni spakuju neke reforme u Sarajevu, koje nisu teške za Federaciju i uvijek se traži centralizacija radnih funkcija. Od tih 113 reformskih mjera ima najmanje 50 koje traže distribuciju nadležnosti. Na kraju su došli do toga da treba da se ukine entitetski sistem glasanja u Komisiji za pomoć. U sljedećem paketu reformi bi se došlo da se ukine glasanje koje omogućava RS-u da štiti svoje interese u Parlamentu. Vidljivo je gdje to ide. Što se tiče Ustavnog suda, mi smo rekli potpišite ono što ste rekli u preporukama. Bošnjaci to neće. Kad smo postigli dogovor s Evropskom komisijom po tom pitanju, onda se pobudio Zeničko-dobojski kanton. A, svi orkestritrano krive RS što to neće. Šta da se radi".

Napomenuo je da bi od 70 miliona eura RS dobio 33 posto.

"Važan je novac. Većina tog novca je kreditni novac. Ali, danas imate kredite koji su povoljniji od ovih iz Evrope. Ne možemo mi davati naše političke stavove za taj novac. To je i napravljeno tako da se kaže nisu dobili novac jer su tvrdoglavi. Nismo mi tvrdoglavi, mi tražimo naša prava po Ustavu. Oni hoće putem reformi da to ukinu, a kad vi pristanete, kažu vi ste kršili Ustav i kažu 'šta da radimo' Nema tog novca da bi oni dobili takve kapitalne stvari. To se neće desiti", kazao je.

Osvrnuo se i na nedavnu temu o dolasku policajaca iz Srbije u RS.

"Policajci iz Srbije se nalaze u Hrvatskoj. Tamo su na raspolaganju građanima Srbije, da se građani osjećaju sigurnije, da im pomognu šta bude trebalo. Po tom uzrou, koje čine mnoge zemlje u svijetu, to su uradile RS i Srbija i čuli ste histeriju. Na kraju je onaj Isak, bez obzira ko je i šta je, izašao i rekao da je sve u redu. Ali, histerija ne staje. Ako je nešto iz Srbije, odmah je problem i agresija. Kakva agresija, tri policajca došla. Jesu li oni normalni? Mi na tome gubimo vrijeme i živce. Ne treba više niikome ništa objašnjavati", kazao je.

Na kraju je komentarisao i navode ministra odbrane Zukana Heleza koji kaže da BiH ima bolje helikoptere za gašenje požara nego Srbija.

"Alal mu sva ta njegova mašinerija koja može da povuče tonu i 800 litara. Srbija može 65 tona isporučiti u sekundi. To se uporediti ne može. Oni misle da što bolje slažeš da si bolji tip. Zato je Bosna i Hercegovina neodrživa i nema nikakvu šansu. Ona se ne može srediti", kazao je.