Brojni amandmani
89

Dom naroda FBiH se uskladio s odredbama koje je nametnuo Schmidt, klub Bošnjaka bio protiv

B. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na današnjoj sjednici usvojio odluku o izmjenama i dopunama Poslovnika o radu Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

Na ovaj način u Poslovnik su ugrađeni amandmani na Ustav Federacije BiH koje je u izbornoj noći 2022. godine nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.

U pitanju je 21 amandman na Ustav Federacije BiH kojim se, među ostalim, povećava broj izaslanika u ovom domu s 58 na 80 na način da se broj izaslanika u klubovima konstitutivnih naroda, Klubu Hrvata, Klubu Bošnjaka i Klubu Srba, povećava s 17 na 23, a u klubu Ostalih sa 7 na 11.

Amandmanima na Ustav je definirano i koja se pitanja mogu tretirati kao pitanja od vitalnog nacionalnog interesa, mijenja način izbora sudaca u Ustavni sud Federacije BiH, te kako se navodi u prijedlogu, otklanjaju blokade prilikom izbora Vlade Federacije BiH.

Iz Kluba Bošnjaka su tokom rasprave kazali da neće podržati izmjene, a nakon rasprave uslijedilo je glasanje te Prijedlog odluke o izmjenama Poslovnika nije dobio potrebnu većinu.

Nakon toga je zatraženo pojedinačno izjašnjavanje na kojem su izmjene ipak podržane, a pored zastupnika iz vladajuće koalicije za izmjene je glasala atima Gavrankapetanović Smailbegović (SBiH) iz opozicije.