Čeka se i odluka CIK-a
0

Dom naroda Parlamenta BiH danas će razmatrati budžet po hitnom postupku

I. Sa.
Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine će danas biti na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta BiH po hitnom postupku.
Zastupnici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH usvojili su prije nekoliko dana Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2024. godinu.

Prethodno je ovaj nacrt budžeta usvojen u Vijeću ministara BiH, a iznosi 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 miliona KM.

Uprkos povećanju generalnog budžeta, smanjen je budžet za Ministarstvo odbrane BiH.

Također je budžet smanjen Ministarstvu komunikacija i prometa, Ministarstvu pravde i Ministarstvu finansija. Istovremeno, povećan je Ministarstvu sigurnosti, Ministarstvu vanjskih poslova, Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, OSA-i, Predsjedništvu BiH, CIK-u, IDDEEA-i i Službi za poslove sa strancima.

Sjednica je zakazana za 11 sati, ali bi problem mogla biti odluka Centralne izborne komisije BiH o petom delegatu iz Kluba Srba Doma naroda Parlamenta BiH.

Tačnije, vrijeme njene objave bi potencijalno moglo stvoriti proceduralni haos.

Službeni list BiH bi danas trebao objaviti Odluku o izmjeni Odluke o potvrđivanju rezultata posrednih izbora i dodjeli mandata za Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, kojom bi mjesto petog delegata u Domu naroda PS BiH pripalo Nenadu Vukoviću (PDP), a ne Snježani Novaković Bursać.

Nije poznato kada će Službeni list naše zemlje objaviti novo izdanje. Važno je napomenuti da je CIK već pojasnio da je njihova odluka pravosnažna s danom objave, što efektivno znači da ako se to objavi na dan odluke, na sjednici bi trebao učestvovati Nenad Vuković.