Prevencija bolesti
51

Dom zdravlja Goražde počinje skrining programe na karcinom prostate i debelog crijeva

E. A.
Goraždanski dom zdravlja "dr.Isak Samokovlija" u ovoj sedmici započet će dva skrining programa. Radi se o ranom otkrivanju karcinoma prostate i karcinoma debelog crijeva za što je novac izdvojilo Ministarstvo zdravstva BPK Goražde.

Direktor Doma zdravlja dr.Edin Čengić ističe da se ovi program provode prvi put te da znače mnogo u prevenciji bolesti.

"Za karcinom prostate u najvećem riziku su muškarci od 45 godina i više. Ovom skrining metodom se relativno lako otkriva sumnja na karcinom, a riječ je o određivanju prostata specifičnog antigena, jednog proteina kojeg otpuštaju stanice samog karcinoma u krv, što se može ustanoviti analizom uzorka krvi. Može se javljati i kod benignih stanja prostate, međutim poenta je da otkrijemo osobe kod kojih je on povišen kako bi ih uputili na daljnju dijagnostiku", objašnjava dr. Čengić.

Čengić naglašava da se građani zainteresovani za ovaj vid preventivnih testiranja mogu prijaviti u svoje matične ambulante

"U skladu sa sredstvima koje smo imali na raspolaganju bit će obavljeno po 250 pregleda za obje vrste karcinoma, tako da pozivamo pacijente da se jave i evidentiraju kako bi bili pozvani od strane pripadajućeg tima porodične ambulante na testiranje. Ne mogu dovoljno naglasiti važnost ovog vida prevencije jer na ovaj način otkrivamo karcinome onda kada su potpuno izlječivi i kada se izbjegavaju i radikalne operacije i teške kemoterapije sa svim nuspojavama. a na kraju i smrt", kaže dr. Čengić.

Da je rano otkrivanje karcinoma debelog crijeva itekako značajno svjedoči podatak da se samo u posljednjih deset godina broj oboljelih učetverostručio, te da su riziku izloženi i muškarci i žene stariji od 45 godina.

"Najčešće je prvi znak karcinoma debelog crijeva prisustvo krvi u stolici i to je najčešće tzv. okutno krvarenje odnosno ono koje se još uvijek ne vidi golim okom, ali se uzimanjem uzorka stolice i laboratorijskom analizom može otkriti. Krvarenje naravno nije uvijek uzrokovano samo karcinomom, ali je dovoljan alarm da se, ako se otkrije, pacijent pošalje na daljnju dijagnostiku najčešće kolonoskopiju, i da se, ako je potrebno uradi biopsija i postavi rana dijagnoza", kaže dr. Čengić.