Heroj Sarajeva i BiH
53

Dragan Vikić o tenku kod škole: Možda je malo "navrat-nanos", valjda će biti pameti da se sve prevaziđe

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Dragan Vikić, prvi komandant specijalne jedinice MUP-a RBiH, za Klix.ba je komentarisao temu koja je ponovo u fokusu javnosti, a riječ je o tenku kao dijelu budućeg spomen-obilježju specijalcima odreda "Bosna" u Sarajevu čije je otkrivanje, kako saznajemo, planirano za 7. oktobar.
Na samom početku ističe da i sam mnogo razmišlja o kritikama javnosti i peticiji koja je pokrenuta i već je skupila 1.500 potpisa. Ipak, kaže da će udruženje reći šta misli o svemu,

Na pitanje da li postoji opcija da se tenk, odnosno spomenik, premjesti na drugu lokaciju dalje od škole, vrtića i parka, Vikić odgovara:

"Ja ne mogu govoriti o tome da li treba premjestiti na drugu lokaciju ili ne, odluke su donosene na Upravnom odboru udruženja. Ja mogu imati svoje mišljenje po pitanju toga, ali udruženje će vjerovatno dati svoj konačan stav."

Pitamo ga i koje je njegovo mišljenje.

"Ta jedinica je stvarno mnogo dala, da ne pričam, svi su svoje ispričali, pa se sada ovo dešava nakon 30 godina. Međutim, ne ovisi to o nama samo, šta će se postavljati i gdje... Da li postoje bolja rješenja, normalno da za sve postoje bolja rješenja. Nažalost, kod nas je uvijek kad dođe do kraja neki projekat, onda krene..."

Ipak, kritike o ovoj ideji su postojale i godinama unazad pa je pitanje da li postoji volja i opcija da se pronađen rješenje na "obostrano zadovoljstvo" s obzirom da apsolutno niko nije protiv spomen-obilježja specijalcima odreda "Bosna" već samo protiv lokacije za postavljanje tenka.

"Teško mi je to kazati. Možda je sve malo i 'na vrat na nos' i ispalo. Za druge spomenike nisu pravljene kampanje i veliki razgovori, ne znam ni ja."

Vikić kaže da mu, kao čovjeku, smetaju kritike i negodovanja.

"Taj spomenik se podiže vis-a-vis jednom čovjeka koji je dao život u odbrani grada, kada ništa nije ni postojalo, valjda to svako zna. Ni vojska ni niko. Mislim da će biti neke pameti da se to prevaziđe. Ne bi htjeli da nosimo nekakvu hipoteku tih ljudi koji imaju svoje mišljenje. Pitalo se puno ljudi, općina, tražilo se to godinama. Nije to od jučer i ne ovisi od nas", zaključio je.

Treba istaći da je Odred policije "Bosna" u očima građana Sarajeva, a kasnije i Bosne i Hercegovine, sinonim za čast, čojstvo, multikulturalnost ali i profesionalizam, obzirom da je na početku agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu, ovo bio jedini profesionalni i školovani sastav za odbranu naše domovine.

Klix.ba je kontaktirao i Udruženje veterana Odreda policije "Bosna" Kantona Sarajevo iz kojeg su nam rekli da neće davati izjave za medije do otvorenja spomen-obilježja kada će biti otvoreni za sva pitanja.

Kako nezvanično saznajemo otkrivanje spomenika je planirano za 7. oktobar ove godine.