Intervju za Klix.ba
33

Dragičević: Moja prednost su kontakti i poznanstva, okrenut ću se struci i znanju

A. L.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Kandidat za gradonačelnika Banje Luke Davor Dragičević bit će jedan od onih koji se prvi put kandiduju na izborima. Otac tragično stradalog Davida Dragičevića govorio je za Klix.ba o planovima ako baš on bude izabran na čelo ovog bosanskohercegovačkog grada.

Na samom početku razgovora upitali smo ga kojim stvarima je trenutno zadovoljan u svom gradu, a koje bi želio promijeniti.

Kako nam je kazao, nažalost po građane Banje Luke, postoji vrlo malo stvari sa kojima mogu biti zadovoljni u proteklom periodu.

"Od pompezno najavljivanih projekata i revolucija, jedino smo čini mi se dobili saobraćajnu kontrarevoluciju koja u zadnje vrijeme zadaje mnogo glavobolje i problema svima nama. Jedno je gledati i posmatrati stvari sa udaljenosti, a sasvim druga kad ste u središtu problema koja nas muče i otežavaju svakodnevni život. Ostaje nam u sljedećem periodu da mnogo više pažnje posvetimo struci i stručnim ljudima a ne bahatim, samoživim pojedincima koji žele samo sebe da promovišu a svjedoci smo dugi niz godina kako se to odražava na grad. Znači, samo zajedno sa strukom, predanim radom i stručnim ljudima iz gradova regiona koji su na mnogo bolji način riješili slične probleme možemo istinski stvari pokrenuti prema boljem", kazao nam je Dragičević.

Struka, znanje i sigurnost u fokusu

Vezano za fokus njegovog rada, ukoliko mu birači ukažu povjerenje, kazao je da će prije svega biti okrenut prema struci i znanju.

Dodao je da želi da se u Banja Luku vrate mir, sigurnost i povjerenje.

"Sigurnost i životi naše djece i svih nas su apsolutni prioritet da bih mogao realizovati svoje viđenje prosperiteta Banja Luke. Banja Luka ima sve resurse da bude grad brend u regionu, geografski položaj, raskrsnica je puteva, prirodne ljepote, kulturno-historijske spomenike i najvažnije - dobre domaćine", kazao je.

Kako dodaje, sa njegove strane nema nijednog obećanja, "samo rad i djela iz kojih će sigurno proisteći uspjeh, zadovoljstvo građana i prosperitet."

"Ugostiteljstvo i turizam razvijati i poboljšati kao jednu od najvitalnijih grana privrede. Opstanak i ostanak naše mladosti sa jasnim projektima koji će to omogućiti. Saradnja i projekti sa svima kojima je Banja Luka u srcu i koji hoće, mogu i žele da nam se pridruže bez obzira na vjersku, nacionalnu a posebno ističem partijsku pripadnost. Banja Luka konačno mora da bude grad svih stanovnika", kaže Dragičević.

Mladima pružiti ruku

Zanimalo nas je kako namjerava privući mlade da izađu na izbore. Znamo da je ta kategorija iz godine u godinu sve manje zainteresovana za ovaj dan.

"Već duže vrijeme kroz mnoge aktivnosti uspješno sarađujem sa mladima. Slušajući i opipavajući puls i ritam mlade generacije duboko sam uvjeren da su itekako zainteresovani za događanja i politička i ostala. Ono što je prijeko potrebno je pružiti im ruku povjerenje i pokušati im dati konkretnu šansu da čujemo njihove ideje i poteze koji bi vukli da im damo istinsku priliku. Nipošto uslovljenu političkom pripadnošću ili bilo kojom drugom. Tako da mogu sigurno tvrditi da bi mladi sa jednim skroz drugačijim pristupom, a koji i ja zagovaram mnogo, mnogo više mogli doprinijeti uspjehu lokalne zajednice. Ako mogu po inostranstvu ostvarivati svoje snove, zašto da im to ne omogućimo ovdje?", upitao se.

"Moja prednost su kontakti i poznanstva u regionu i šire"

Kada je riječ o kapitalnim projektima, kaže da su oni u budućnosti suština svega, kako razvoja tako i opstanka.

Smatra da je njegova velika prednost da se takvi projekti ostvare prije svega u njegovim kontaktima, "poznanstvima, kako na domaćem terenu, tako možda još više u regionu i šire."

"Grad koji je siguran sigurno će svima biti interesantan za kapitalna ulaganja. Ali, da budem kristalno jasan, ulaganje u interese Banja Luke i njenih građana, nikako sluga krupnog kapitala i pojedinaca koji su nas doveli u ovo stanje. 'Ne' rušenju, 'da' izgradnji ali vodeći se najvišim evropskim i svjetskim normama o zaštiti okoline, zelenih površina i kvalitetu života naših sugrađana. Stop betonizaciji i urbicidu naše Krajiške ljepotice. Otvaranje radnih mjesta i davanje alternative za trajan ostanak i opstanak, a ne odlazak", kazao je.