Glorifikacija zločinaca
69

Državni zastupnici upućuju apelaciju Ustavnom sudu BiH zbog nastavnog plana u RS-u

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Demokratske fronte (DF) u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine sutra će uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti nastavnih planova u entitetu Republika Srpska (RS).
Razlog tome je, između ostalog, veličanje ratnih zločinaca Radovana Karadžića i Ratka Mladića.

Zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safet Kešo potvrdio je za Klix.ba da će zahtjev u ponedjeljak osim osam zastupnika iz SDA potpisati i zastupnici iz DF-a, uz mogućnost da bude još potpisnika.

Na početku je istakao da je javnost u BiH od Dejtona do danas izložena kontinuirano brojnim šokantnim događajima.

"Čovjek bi stoga pomislio da nas više ništa ne može iznenaditi ili šokirati. Nažalost, nije tako. Nedavna odluka obrazovnih vlasti u entitetu RS da se u nastavnim planovima i programima planiraju sadržaji kojima će se u okviru nastavnog predmeta Istorija za 9. razred osnovne škole između ostalog veličati i slaviti presuđeni ratni zločinci Ratko Mladić, Radovan Karadžić i dr. i sistematski uzdizati na razinu nacionalnih heroja - zapanjujuće razorno je odjeknula i izazvala veliku uznemirenost svih razumnih ljudi, naročito povratnika u entitet RS. Taj nerazumni čin uvod je u izgon nesrpske djece iz školskih klupa u RS-u, jer niti učenici niti njihovi roditelji i rodbina nisu u stanju podnijeti taj sistematski planirani čin psihološkog nasilja nad njima kao direktnim žrtvama pomenutih ratnih zločinaca", istakao je Kešo.

Dodao je da je riječ o direktnom i najgrubljem mogućem ataku na ljudska prava i temeljne slobode, ataku koji će u entitetu RS i svu nesrpsku djecu lišiti prava na obrazovanje bez diskriminacije.

"Stoga smo, polazeći od ustavnog prava ali i ustavne obaveze nas zastupnika u Parlamentarnoj skupštini BiH da štitimo ustavni poredak naše zemlje i pomenuta zagarantirana ljudska prava i temeljne slobode pripremili Zahtjev za ocjenu ustavnosti Pravilnika o NPP za osnovno vaspitanje i obrazovanje RS (čl. 16 st. 1 tačka 4)) i priloga uz ovaj Pravilnik koji se odnosi na nastavni predmet Istorija za 9. razred osnovne škole. Pravni osnov nalazimo u čl. VI/3 a) Ustava BiH, a dokazat ćemo da je osporenim Pravilnikom došlo do cijelog niza ozbiljnih povreda Ustava BiH, čl. 14 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda Protokola 1 i Protokola 12 uz navedenu Povelju. Ono što je posebno frapantno jeste činjenica da se ovaj anticivilizacijski čin glorifikacije presuđenih ratnih zločinaca kroz obrazovni sistem događa gotovo tri decenije nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i nakon dugogodišnjeg poštivanja Okvirnog zakona o osnovnom obrazovanju BiH, koji onemogućuje diskriminaciju djece po bilo kojem osnovu. Ovim se divljačkim činom nasilja vlasti RS-a nad historijskim i pravnim činjenicama, nasilja nad djecom povratnika u entitet RS i nasilja nad elementarnim vrijednostima civiliziranog svijeta nepovratno razara društveno tkivo ove naše zemlje i potkopava svaka mogućnost njenog napretka na evropskom putu", objašnjava Kešo.

Na kraju dodaje da je potpuno uvjeren da će Ustavni sud Bosne i Hercegovine uvažiti nepobitne činjenice i prihvatiti Zahtjev za ocjenu ustavnosti Pravilnika o NPP za osnovno vaspitanje i obrazovanje RS-a i oboriti ga.