Intervju
381

Dunović: Bolje bi nam bilo kada vlast ne bi radila ništa, sve što radi je pogrešno

Piše: Ervin Mušinović
Milan Dunović (Foto: Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: Klix.ba)
Mandat aktuelnog potpredsjednika Federacije BiH Milana Dunovića ostat će upamćen po brojnim apelacijama Ustavnom sudu FBiH, a na osnovu kojih je veliki broj donesenih zakona proglašen neustavnim. Dunović je u intervjuu za Klix.ba kazao kako svoj posao radi čestito, pošteno, savjesno i u skladu s Ustavom FBiH za razliku od "Marinkove većine" koja radi protuustavno.

U ovom mandatu definitivno ste bili neko ko se stavljao u zaštitu ustavnog poretka FBiH. Da li su silne apelacije koje ste podnosili Ustavnom sudu FBiH imale smisla s obzirom na način funkcionisanja aktuelnog saziva vlasti?

Svaki posao ima smisla samo onda kada se radi čestito, pošteno i savjesno pa tako i posao političara. Nisu svi političari isti, čak ni u Bosni i Hercegovini. Sve što sam radio u cilju zaštite ustavnosti je obaveza svakog političara. Međutim, evidentno je da sam jedini u izvršnoj vlasti koji je u ovom mandatnom periodu to i činio. Da stvar bude gora, sa druge strane sam imao one koji krše Ustav Federacije BiH, dijelom u neznanju, a dijelom zato što misle da mogu. Predsjednik Federacije BiH gospodin Marinko Čavara nedavno je, u intervjuu za Večernji list, izjavio: "Dunović je ostao na dužnosti kako bi destruktivno djelovao. Daje na Ustavni sud zakone koje većina usvoji. Sva sreća što njegova uloga i ovlasti nisu značajnije, inače bismo imali još veće opstrukcije s njegove strane".

Vidljivo je da predsjednik Federacije govori, i to javno, da je protuustavno djelovanje dobro došlo, da ja nešto opstruiram tako što šaljem na Ustavni sud ono što većina usvoji. Istina je da Ustavni sud, najčešće, prema mojim apelacijama donosi odluke kojima se neosporno utvrdi da je Ustav prekršen. U suprotnom, Ustavni sud bi rekao da ja nisam u pravu, a da ova "Marinkova većina" jeste. Znači, oni krše Ustav svjesno i namjerno, samo zato što mogu, jer imaju većinu, a predsjednik Federacije to podržava, što bi bila tema za pravosuđe svake ozbiljne države.

Jedino u čemu je Čavara potpuno u pravu jeste to da je za takve kao što su on i njegovi politički partneri neviđena sreća što nemam veće ovlasti. Jer da imam, to neka bude siguran, ono što on naziva opstrukcijama, a svako normalan to vidi kao zaštitu ustavnosti, bilo bi sigurno žešće i učinkovitije dovedeno do tačke beskompromisnog poštivanja ove nam jedine države i njenih građana. Da zaključim, zaštita ustavnosti je moja obaveza, moja dužnost i moja želja, i živim za trenutak kada će Bosna i Hercegovina postati pravna država u punom smislu te riječi. Ustav jeste jednako država i tu nema kompromisa s onima koji bi da "većina" uvodi pravnu anarhiju u ovoj zemlji. Nadam se da ću uspjeti dati skroman doprinos na tom putu izgradnje demokratske Bosne i Hercegovine.

Uprkos brojnim aktivnostima kojim ste pokušali prekinuti donošenje zakona koji nisu u skladu s Ustavom FBiH, Vlada FBiH i Parlament FBiH nastavili su po svom. Kakva poruka se šalje takvim postupanjem?

Poruka koju vladajuća većina šalje takvim potezima je, zapravo, poruka svim građanima da nam žele sljedeće: da živimo u državi u kojoj ne postoji zaštita građana, zaštita radnika, nemiješanje ingerencija zakonodavne i sudske vlasti, pravo na apolitičnost državnih službenika, pravo da nam poslodavac isplati zaostale plate s propisanom zateznom kamatom, a i pravo poslodavca da mu se odrede poreske olakšice ukoliko je izvozno orijentisan, pravo djeci da se liječe i onda kada ne pohađaju osnovnu školu, pravo da imamo platu kada nam je preduzeće u stečaju, pravo da preživimo. Sva gore navedena prava su u protekle tri godine bila predmet apelacija koje sam podnosio Ustavnom sudu Federacije BiH. Ako su to opstrukcije, onda želim svim građanima BiH da ih svi opstruiraju kao ja.

Kako vidite rješenje popune klubova naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH? Modeli koje predlaže HDZ u krajnju ruku su diskriminatorni i ne odgovaraju demokratskim sistemima.

HDZ je proteklu godinu dana političko djelovanje fokusirao u smjeru da u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH, konkretno u Klubu Hrvata tog doma, bude što više članova HDZ-a. Nije im stalo do opstojnosti Hrvata i do toga da se čuje glas Hrvata iz Sarajeva, iz Tuzle, Bihaća, Zenice, jer to prema njihovom mišljenju nisu Hrvati. Zapravo, boje se da bi mogli biti izabrani Hrvati koji nisu članovi HDZ-a. A to opet, prma njihovom mišljenju, nisu Hrvati. Jednako tako smatraju da u HNK ne treba biti Bošnjaka. Kako prihvatiti činjenicu da iz jednog Stoca ili Mostara Bošnjak nema pravo glasa.

Moram reći da je to ratna politika HDZ-a, ona ista politika kojom su htjeli Bošnjacima u tim krajevima oduzeti pravo glasa, a i puno više od toga. Popuna klubova naroda je moguća, a ja sam još u decembru 2015. godine dostavio prijedlog rješenja za popunu Kluba Srba, koji je bilo politički i nacionalno neutralan. Naime, prijedlog je bio primjenjiv za sve klubove, a ne samo za Klub Srba. Naknadano je to isto rješenje ugrađeno u Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i broju mandata Parlamenta Federacije BiH, a koji su u parlamentarnu proceduru zajednički uputili DF i SDP. Naravno, vladajuća većina nije o tome željela razgovarati. Tako se vrtimo u krug pa HDZ opet priča o tome ko jeste, a ko nije Hrvat te ko koga može predstavljati.

Kompletna država polako ulazi u intenzivnu političku kampanju. Možemo li očekivati nove blokade vlasti u FBiH?

Federacije BiH je toliko blokirana, kako neradom, tako i protuustavnim radom, da smatram da bi stanje bilo puno bolje kada bi vladajuća većina otišla na kolektivni godišnji odmor, sve do oktobarskih izbora. Zvuči paradoksalno, ali ipak su uspjeli. Uspjeli su da nas sve dovedu u takvo stanje da bi nam bilo bolje kada oni ne bi radili baš ništa, jer sve što rade je pogrešno.

Niko u zemlji, sem aktuelnog saziva vlasti (i to samo jednog dijela), nije zadovoljan radom Parlamenta FBiH. Kako komentarišete funkcionisanje zakonodavne vlasti, odnosno mali broj usvojenih zakona i rijetko održavanje sjednica?

Većina zakona koje nazivaju reformskim su oboreni na Ustavnom sudu. Potrudio sam se da sve zakone dovedem u ustavni okvir. Ne može se reći da je zakon dobar, makar bio i reformski, ukoliko je u suprotnosti s Ustavom Federacije BiH. To jednostavno tako ne može. Koalicija SDA-HDZ-SBB nije u stanju da se dogovori o tome kuda ova država, u konkretnom slučaju jedan njen dio, entitet Federacija BiH, treba da ide, koja im je strategija i šta žele da urade za građane.

Mislim da narod ne zaslužuje ovako bezidejnu vlast koja nas vodi u srednji vijek. Želim nam svima državu u kojoj zvaničnici u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti neće smjeti i htjeti govoriti da je apelacija koja obara neustavne zakone blokada, već se nadam da se takvi zakoni, koji idu na štetu građana, više neće usvajati silom većine.