Proizvodnja prekinuta
140

Duraković: Radimo bez plaća i svakog trenutka situacija u RMU Zenica može eskalirati

FENA
Situacija u Rudniku mrkog uglja Zenica, u kojem je proizvodnja prekinuta 7. marta ove godine te koji je predviđen i za potpuno zatvaranje, svakog trenutka može eskalirati jer su radnici zadnju plaću dobili za mjesec april - kazao je novinarima predsjednik Sindikata pogona "Raspotočje“ Nedžad Duraković.

Navodi kako je trenutno radno angažirano oko 190, od ukupno oko 600 zaposlenih u tom preduzeću koji više ne mogu izdržati rad bez plaće.

Radnici koji su na prekidu rada, njih oko 400, do konačnog razrješenja statusa trebaju primati mjesečnu naknadu od 619 KM, koliko iznosi minimalna plaća u Federaciji Bosne i Hercegovine.

"Nisu nam isplaćene plaće za maj i juni. Evo danas je 31. juli – znači idemo lagano u zarađivanje i treće plaće i to je ono što je bolno. Nemoguće je dolaziti na posao tri mjeseca bez plaće. Ovdje je situacija složena i svakog dana može eskalirati s negativnim posljedicama", upozorio je Duraković, koji podvlači kako radnici koji su angažirani daju svoje "nadnaravne mogućnosti“.

Obećanja od nadležnih imaju, ali sve se završi, kako je rekao, na obećenjima.

"U ovom trenutku znamo da je upućen, da li prijedlog ili nacrt zakona o zatvaranju RMU Zenica na usvajanje Parlamentu i Vladi FBiH. U ovom trenutku ne znamo dokle je to došlo, ali ono što imamo informacija, koje su vezane za sadržaj tog zakona, znamo da će određeni, veći broj radnika biti penzionisano. Predviđeno je da će 300 do 350 radnika RMU Zenica biti penzionisano, jedan dio radnika će biti upućen u Kakanj ili Bilu gdje će nastaviti svoj radni odnos. Nažalost, bit će i dio radnika koji neće potpadati pod penzionisanje niti prelazak u drugi rudnik, nego će uz otpremnine biti upućeni na biro", kazao je Duraković.

Predviđa da će 100 do 150 radnika, uz otpremnine, biti upućeno na biro.

Duraković ističe kako se taj proces odvija puno sporije nego što su očekivali te da radnici koji obavljaju poslove inspekcije u jamama "Raspotočje“ i „Stara jama“, koji čuvaju opremu u tim jamama, ne mogu raditi te im je ugrožena egzistencija. Ne uplaćuju im se ni rate za kredit.

"Nije to da ovi ljudi neće da rade, nego neće moći odgovoriti zadatku i neće moći dolaziti na posao, jer nemaju novac", kaže Duraković, koji je dodao da su ovakvim stanjem ugrožene njihove porodice.