Ključna funkcija
40

Dvodnevna sjednica VSTV-a počinje danas: Ko će na užarenu poziciju posebnog zamjenika tužitelja Federalnog USKOK-a?

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Redovna sjednica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH bit će održana danas i sutra. Drugog dana zasjedanja planirana su brojna interesantna imenovanja, a radi se o budućem federalnog USKOK-a (Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta).

Prema dnevnom redu VSTV-a u četvrtak su planirana imenovanja posebnog zamjenika glavnog federalnog tužitelja Federalnog tužilaštva FBiH u Posebnom odjelu tužilaštva za suzbijanje korupcije, organizovanog i međukantonalnog kriminala.

Za ovu poziciju postoje tri kandidata; kantonalna tužiteljica iz Sarajeva Aida Topalović, državna tužiteljica Ivana Petković i tužitelj iz Brčkog Pavo Radoš.

Nakon pauze uslijedit će imenovanje devet tužitelja Federalnog tužilaštva FBiH zatim 10 sudija Vrhovnog suda FBiH (Poseban odjel Vrhovnog suda FBiH). Na dnevnom redu su i imenovanja sudija u Orašju, Livnu, Tuzli i Žepču.

Podsjetimo, u decembru 2023. godine raspisan je konkurs za deset sudija i tužitelja u posebnom odjelu tzv. federalnom USKOK-u. Od tada do danas, izabrane su sudije i tužitelji, lokacija gdje će biti smješten odjel, ali odjel još uvijek nije formiran iako se insistira da bude do kraja godine.

Početkom ovog mjeseca, odnosno na redovnim sjednicama VSTV-a koje su održane četvrtog i petog septembra, na dnevnom redu bilo je predviđeno imenovanje tužitelja i sudija koji će se naći u posebnom odjelu međutim, imenovanje je prolongirano.

Ono što je veoma važno naglasiti i što bi umnogome moglo ubrzati imenovanje onih koji će činiti federalni USKOK jeste utjecaj međunarodne zajednice, konkretno predstavnike Ambasade SAD-a koji insistiraju da odjel bude formiran najkasnije do kraja ove godine.

Osim bitnosti da odjel bude formiran do kraja godine, mnogo bitnija stavka je ko će sjesti na mjesto posebnog zamjenika glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva Federacije BiH u Posebnom odjelu Federalnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, organiziranog i međukantonalnog kriminala.

Bitno je sa aspekta što bi, u zavisnosti ko bude imenovan za posebnog zamjenika glavnog federalnog tužitelja, ukoliko bi on bio blizak određenog političkoj opciji, to značilo da bi postojao ogroman politički utjecaj na rad federalnog USKOK-a i da bi - posljedično - određene istrage ostale neprovedene, a neki počinitelji krivičnih djela imali imunitet od krivičnog gonjenja i procesuiranja.

Federalna uprava policije radit će po nalogu federalnog USKOK-a i tu bi možda također moglo doći do mimoilaženja mišljenja ili eventualnih neslaganja.