Predsjedništvo BiH
0

Džaferović i Komšić sa članovima OESC-a: Izbori se trebaju održati bez obzira na Izborni zakon

S. Š.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić razgovarali su sa voditeljima misija u OESC-u o važnosti održavanja izbora u oktobru bez obzira na eventualne ishode razgovore oko reforme Izbornog zakona.

Sastanku su prisustvovali Christine Fages (Republika Francuska), veleposlanica Gesa Brautigam (SR Njemačka), veleposlanik Stefan Baldi (Republika Italija), Neil Bush (Velika Britanija) i veleposlanik Michael Carpenter (SAD). Sastanku je prisustvovala i voditeljica Misije OEBS-a u BiH Kathleen Kavalec.

Voditelji misija OESC-a istaknuli su nužnost održavanja izbora u oktobru, bez obzira na eventualne ishode razgovora oko reforme Izbornog zakona BiH. Tom prigodom istaknuta je posebna važnost paketa reformi koji se tiču zaštite integriteta izbornog procesa, putem kojeg bi se vratilo povjerenje građana u sam izborni proces.

Posebna pažnja je posvećena angažmanu OESC-a u BiH i u tom kontekstu pozdravljeni su brojni projekti potpore i obuke koje OEBS sprovodi kroz lokalne urede. Džaferović i Komšić su podržali reformske procese u svim prioritetnim područjima iz Mišljenja Evropskog povjerenstva, kao što su područje reforme javnih nabava, sukoba interesa, pravosudnog sustava i borbe protiv korupcije.

Predsjedavajući i član predsjedništva BiH su zahvalili veleposlanicima na obimnoj potpori koju OESC pruža, te pozdravili značajan angažman Misije u obnovi zemlje, kao i doprinos u stvaranju demokratskog i sigurnog društva.

Veleposlanici pet stalnih misija pri OESC-u su ponovili zajedničku podršku suverenoj, neovisnoj, prosperitetnoj i demokratskoj BiH, te istaknuli da će se ona nastaviti kroz bilateralnu i multilateralnu suradnju.

Razgovarano je i o ukrajinskoj krizi, kao najvećem sigurnosnom, humanitarnom i ekonomskom izazovu sa kojim se evropski kontinent suočava.