Klix Studio
83

Dženan Selimbegović: Irfan Čengić je tražio posao koji ne želi ili ne zna da radi

B. R.
Kandidat SDA za načelnika Starog Grada Dženan Selimbegović je u današnjem izdanju Klix Studija govorio o radu aktuelnog načelnika Starog Grada Irfana Čengića (SDP), koji mu je ponovo protukandidat, kao i o onome šta on namjerava uraditi ako bude načelnik.

Čengić nije prihvatio da u Klix Studiju bude u debati sa Selimbegovićem, zbog čega je Selimbegović bio jedini gost. Govoreći o tome šta smatra razlogom da Čengić odbija debatu, izjavio je da aktuelni načelnik ima "neugodno iskustvo" iz prošlogodišnje dvije debate uoči prijevremenih lokalnih izbora u Starom Gradu.

Konstatirao je da su te debate išle u njegovu korist te je napomenuo da je javnost tada saznala da je Čengić završio sporni Pravni fakultet u Banjoj Luci PIM, a ne Pravni fakultet u Sarajevu.

"Potvrđena je optužnica protiv cijelog rukovodstva PIM-a i pozvali smo Čengića da se javno referira na tu informaciju i vjerovatno su to ta neugodna pitanja na koja nema odgovor i ne želi sebe dovesti u neugodnu situaciju da odgovara na ta pitanja", dodaje Selimbegović.

Čengićevim nedostatkom smatra i to što je već 11 godina isključivo u politici ili kako je kazao: "Ništa drugo nije radio osim u politici". Optužio ga je da ima podršku "bahate diktatorske vlasti", da ucjenjuje marketinške agencije za kampanju na terenu (outdoor kampanju) te da promotivne plakate postavlja na javnim mjestima na kojima je to zabranjeno. No, to nije bila jedina optužba.

"Nije nam dozvoljeno da postavimo ni metar kvadratnog štanda. Čengić i SDP ne da imaju štandove, već imaju šatore", istakao je i dodao da od Općine Stari Grad nisu dobili ni "da" ni "ne" na zahtjev za postavljanje štandova na javnim lokacijama.

Poručio je da Čengića treba pitati šta je dobro uradio u jednogodišnjem načelničkom mandatu, a onda je iznio niz zamjerki.

"On je pokazao da je tražio posao koji ne želi ili ne zna da radi. Stari Grad nema domaćina u kući. Više od polovine mandata je proveo na privatnim služenima posjetama - Dubai, Beč, London i Chicago, gdje je bio na Konvenciji Demokratske stranke. Građani od toga nisu imali koristi", konstatirao je kandidat SDA.

Prema njegovim riječima, Čengić je izjavio da je bio u Londonu da bi lobirao za rezoluciju o Srebrenici, a preko društvene mreže Instagram se saznalo da je bio na nogometnoj utakmici Premier lige.

Posebno je komentirao projekat za koji je naveo da je jedini vidljiv projekat u mandatu njegovog protukandidata.

"Jedini vidljiv projekat je skandalozno otvaranje igrališta u Mjesnoj zajednici Medrese, što nas je obradovalo jer smo obećali po jedno igralište u svakoj mjesnoj zajednici. Kada smo vidjeli na šta ono liči i kako je urađeno, potrudili smo se da napravimo istraživanje i došli do skandaloznih cifri", naglasio je.

Kako je kazao, jedna obična kineska kamera je plaćena 4.000 KM, a u prodavnici košta 177 KM. Nadalje, kako tvrdi, obična LED lampa, za koju smo od struke čuli da je riječ o ispodprosječnom proizvođaču, plaćena je 1.500 KM, a druga lampa 2.500 KM.

"Prva zapravo košta 50 KM, a druga 71,50 KM. Četiri lampe u tom parkiću su plaćene 10.000 KM", dodaje.

Prema informacijama kojima raspolaže, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić (SDP) je mijenjala plan javnih nabavki za izgradnju spomenutog igrališta. Pozvao je nadležne institucije da istraže spomenute navode.

Napomenuo je da se Čengić dovodi i u vezu s kontroverznim biznismenima te da njegova općinska administracija vrši parcijalizaciju Barica "za masovnu izgradnju, betonsku džunglu".

Govoreći o onome što on namjerava uraditi, izjavio je da ne može garantovati da će u četiri godine mandata uraditi sve ono što je planirano, ali da će neurađeno dovesti do visoke faze realizacije.

Obećao je da će raditi na rješavanju problema u vodosnabdijevanju, izgraditi multifunkcionalnu dvoranu na Bistriku, da će bazen Bentbaša ponovo biti vraćen u funkciju, da će Darivu upotpuniti sadržajima koji nedostaju, da će izgraditi stakleni lift do kasarne Jajce i da će vratničke mahale uvrstiti u turističku ponudu.

Najavio je i izgradnju tržnog centra jer građani Starog Grada "ne mogu kupiti ništa što nije izvan ponude jednog običnog supermarketa", kao i izgradnju stambenih jedinica na području Mošćanice, ali pod zaštićenom cijenom. Planira i da Općina Stari Grad učenicima završnih razreda osnovnih škola finansira ekskurzije te da će osmisliti projekat "tradicionalne porodice".

Selimbegović je je kao svojom mrljom u životu istakao vrijeđanje novinarki Arijane Saračević Helać i Sanele Prašović Gadžo. Tvrdi da je to bio trenutak njegove slabosti te im je ponovo uputio izvinjenje i poručio da se to nikada neće ponoviti.