Otvara se 4. septembra
183

Efendić o mostu "Hercegovina" kod Počitelja: Autoput je trebao ići prema Neumu, ali je HDZ svoje progurao

A. Ku.
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić komentarisao je najavljeno otvaranje mosta "Hercegovina" kod Počitelja. On je kazao da je autoput trebao ići prema jedinom bh. gradu na moru, a ne prema Zvirovićima.
Efendić je podsjetio da je izgradnja autoputa kroz BiH započela izdvajanjem novca iz profita BH Telecoma na dionici Sarajevo - Zenica.

Istakao je da HT Eronet za te svrhe nije uplaćivao ništa iako je firma u vlasništvu Vlade Federacije BiH, kao i BH Telecom.

"Kada su se ugledali prvi kilometri autoputa i počeli koristiti krenulo se dalje, a kreditori su pokazali spremnost da odobre kredite za izgradnju koridora Vc kroz BiH. Tada na scenu stupa politika HDZ-a, i popustljivost iz Sarajeva, pa umjesto da se nastavi graditi autoput od Zenice prema sjeveru i Evropi, počinju se izdvajati sredstva i uzimati krediti za dionice autoputa u Hercegovini, i to ne od Mostara prema Sarajevu, nego od Mostara prema Hrvatskoj. Uzalud je rahmetli profesor Ibrahim Bušatlija objašnjavao da autoput mora ići prema Neumu, jedinom bh. gradu na moru, a ne prema Zvirovićima, HDZ je svoje progurao", stava je Efendić.

Posljedica toga je, dodaje, most kojim je upropašten krajolik Počitelja.

"Ogromnu cijenu njegove izgradnje nisu platili ostaci Herceg-Bosne koji danas prave ceremoniju otvaranja sa Andrejom Plenkovićem, nego naravno građani Sarajevskog, Zeničkog i Tuzlanskog kantona u kojem nema ni milimetra autoputa. Dakle, autoput ne gradi se od Mostara prema Sarajevu, nego prema Hrvatskoj, i zato na otvaranje dolazi premijer Hrvatske. Ima li potrebe naglašavati da je trojka sastavljena od NiP, SDP i NS HDZ-u poklonila Autoceste Federacije BiH pored Cesta FBiH kojima odavno upravljaju, pa su sada počeli davati i imena mostovima po Federaciji BiH. Fali još jedino da na ovaj most postave neki veliki križ i osvijetle ga po noći", zaključuje Efendić.

Podsjetimo, puštanje za redovni promet poddionice Počitelj- Zvirovići i mosta "Hercegovina" predviđeno je 5. septembra od 12 sati.

Most "Hercegovina" dio je autoceste na pan-europskom koridoru Vc koji prolazi kroz BiH, te je sastavni i najznačajniji objekt na poddionici Počitelj - Zvirovići. Dužina poddionice iznosi 11,07 km i podijeljena je na dva LOT-a.