Lider Stranke za BiH
84

Efendić: Opozicija u Domu naroda će zaustaviti želje Dodika i Čovića, štetni zakoni neće proći

S. Š.
Semir Efendić
Semir Efendić
Lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu Semir Efendić gostujući na FTV-u govorio je o rekonstrukciji vlasti u Kantonu Sarajevo, ali i političkim dešavanjima na nivou države BiH.

Efendić je na samom početku svog gostovanja iznio mišljenje da se u BiH ne vodi odgovorna politika te da na političkoj sceni vlada opći nered.

U ponedjeljak je, podsjetit ćemo, na sastanku lidera vladajućih stranaka koji je održan u Mostaru, Milorad Dodik predstavio Sporazum o punom suverenitetu BiH, koji međutim Čović i Nikšić nisu potpisali.

Ovo je došlo kao uvertira političke jeseni, za koju Efendić cijeni da je već počela. Međutim, on također smatra da opozicija može zaustaviti i spriječiti ono što, kako kaže, Dodik i Čović traže.

"Ovo što traže Dodik i Čović znam da neće proći. Mi iz opozicije to možemo zaustaviti, konkretno u Domu naroda. Ti zakoni koji idu na štetu države neće proći. Uzalud pričaju o protjerivanju stranih sudija iz Ustavnog suda, kada to ne mogu realizirati. Uzalud pričaju o Izbornom zakonu onakvom kakvog su obećali Čoviću, dio stranaka iz Sarajeva. Neka se posvete barem nekim drugim poslovima koje mogu realizirati", poručuje Efendić.

Ističe, potom, da bi se visoki predstavnik Christian Schmidt trebao više posvetiti entitetu u kojem mu prijete da će ga uhapsiti.

"Da vidi šta se dešava sa policijom tog entiteta. Zašto reforma policije u BiH nikad nije provedena. Bojim se da se u RS nastavlja etničko čišćenje povratnika, a MUP RS niti je multietnički niti ima za cilj da zaštiti stanovnike. Intervencije samo u FBiH nisu nam od koristi"naglašava.

O najavljenoj rekonstrukciji Vlade KS kaže da je "to jedna budalaština".

"Neprekidno se vode procesi smjene vlasti u KS. Čim se formira jedna vlada, tamo neka grupa zastupnika počne tražiti većinu da prave drugu", zaključio je Efendić u svom gostovanju na Federalnoj TV