Poziv glasačima
811

Efendić: Prebrojimo rezultate i proslavimo još četiri godine razvoja Općine Novi Grad

I. P.
Semir Efendić
Semir Efendić
Općinska organizacija Stranke demokratske akcije Novi Grad Sarajevo održala je večeras Centralni predizborni skup za Lokalne izbore 2020. putem live prenosa. U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad predstavljeni su kandidati i nosilac liste za Općinsko vijeće Novi Grad Sarajevo i kandidata za načelnika Općine Novi Grad.

Javnosti su se obratili načelnik Semir Efendić, nosilac liste za OV Novi Grad Nezir Hadžić i donedavni predsjedavajući OV Rusmir Baljić.

Načelnik Efendić je na početku svoga obraćanja kazao da sa zadovoljstvom može reći da je sa svojim saradnicima u proteklih osam godina uspio pokrenuti Novi Grad i napraviti od njega prepoznatljivu općinu, te da je sa 25. mjesta u FBiH, po indexu razvijenosti, Općina Novi Grad prešla na peto mjesto.

"Iako inače nemam tu praksu, moram reći nešto i o ovima koji su nam protukandidati. Oni kažu da su za ostanak u BiH, ali im smeta izgradnja stanova, za njih je to neplanska gradnja, ali ne kažu koja. Navodno su za razvoj privrede, a u privredi su kriminalci, tajkuni, bliski vladajućim strukturama. Kažu da su za razvoj Sarajeva, ali su protiv izgradnje Kongresnog centra, zato što u njemu ima stanova, a ne znaju da širom svijeta postoje poslovno-stambeni kompleksi . Ja sam to imao priliku gledati tamo gdje sam se školovao i u drugim dijelovima svijeta, oni bi trebali otići pa vidjeti“, kazao je Efendić.

Nezir Hadžić
Nezir Hadžić

Također je rekao da je za kritiku onoga što ne valja, ali konkretno, te da se ne može odjednom reći da ništa ne vrijedi CIK ili neka druga institucija ove zemlje. To je, prema njegovom mišljenju, direktan atak na našu državu.

Osvrnuo se i na borbu sa pandemijom koronavirusa, te je kazao da je Općina Novi Grad ušla spremna u ono što se zove pandemija, koliko je to bilo moguće.

"Već sada se zna da je borba sa koronavirusom teška, da je mogu voditi samo najsposobniji, najhrabriji i ja vjerujem da ću sa ovim ljudima koji su naši kandidati za OV nastaviti raditi u narednom periodu ono što smo radili i do sada. Ponosan sam na našu listu, nosioca liste, ali i našeg ranijeg predsjedavajućeg koji je u momentu kada se pojavila pandemija kao infektolog rekao da je njegovo mjesto u bolnici, a ne u Općinskom vijeću, odustao je i od pozicije nosioca liste i drago mi je da imamo takve ljude koji su spremni žrtvovati vlastiti interes zarad općeg dobra i zdravlja našeg stanovništva. Za ovih osam godina smo uspjeli sačuvati dignitet OV zahvaljujući tome što smo imali predsjedavajućeg sve vrijeme i relativno stabilnu većinu, bez koje se ne može normalno raditi. Bez obzira na to što se sad obraćamo putem društvenih mreža našim stanovnicima, bez direktnog prisustva, ovo nije presudno – mi smo sa našim stanovnicima proteklih osam godina iz dana u dan, iz ulice u ulicu, iz događaja u događaj, iz problema u problem, iz slavlja u slavlje, sve smo to prošli i proživjeli zajedno. Znamo da imamo još problema, ali znamo da ih neće niko drugi bolje od nas riješiti. I zbog toga nastavljamo zajedno razvijati Općinu Novi Grad, pozivam vas da uz sve mjere zaštite izađete u nedjelju na izbore, date vaš glas onima koji vas neće razočarati. Pozivam vas da zajedno u nedjelju prebrojimo rezultate i proslavimo još četiri godine razvoja Općine Novi Grad“, poručio je Efendić.

Rusmir Baljić
Rusmir Baljić

Nosilac liste za Općinsko vijeće Novi Grad, Nezir Hadžić govorio je o definiciji uspjeha. Kazao je da ona predstavlja poštovanje pametnih ljudi, ljubav čestitih patriota, kritiku iskrenih kritičara, te izdržavanje izdaje lažnih prijatelja.

"Svim građanima naše općine u nedjelju želim bistru pamet u hladnim glavama i visoku svijest o svijetu i vremenu u kojem živimo. Naša pobjeda je naše pravo, a definicija uspjeha jeste nastaviti zajedno" kazao je Hadžić i dodao:

"U nedjelju, 15. novembra, neka zora tog jutra bude vjesnik svjetla dana koji se nastavlja na našoj općini i bude početak jednog doba sa manje izdaja, više nafake i velikog prosperiteta za sve naše građane."

Dr. Rusmir Baljić, koji je u protekle četiri godine obavljao funkciju predsjedavajućeg Općinskog vijeća Novi Grad je kazao da je tokom njegovog četverogodišnjeg mandata OV imalo odličnu saradnju sa općinskim službama i našim načelnikom i tu se pokazalo koliko je bitno da osoba koja obnaša jednu takvu odgovornu funkciju bude i školovana za nju.

"Dakle, nije svejedno koga imate na mjestu načelnika. Najbolja stvar je da biramo ljude koji su školovani za ono što rade, a mi imamo takvog čovjeka među nama, nije bez razloga ovakav uspjeh Novog Grada u proteklih 8 godina, naravno zasluge pripadaju svima, a prvenstveno zasluge nosi načelnik Općine, koji se prvenstveno školovao za javnu upravu i na najbolji mogući način zna kako funkcioniše Općina i na koji način raditi za dobrobit svih građana“, kazao je dr. Baljić.

Poručio je građanima, da u nedjelju, kada bude, ako Bog da glasanje, pored našeg načelnika Semira Efendića, obavezno insistiraju da ljudi koji budu glasali za njega, glasaju za kompletnu listu.

"Ja se nadam, da ćemo i u naredne četiri godine, pošto ne vidim kvalitetniju listu u Kantonu Sarajevo i šire od Općinskog odbora SDA Novi Grad, imati jednu finu, stabilnu većinu i da će ta većina pomoći sadašnjem i budućem načelniku da na najbolji mogući način nastavi voditi Općinu Novi Grad u nove projekte", zaključio je Baljić.