Lider Stranke za BiH
451

Efendić: Sporazumom iz Brisela Bosna i Hercegovina nema suverenitet

S. Š.
Semir Efendić (Foto: T. S./Klix.ba)
Semir Efendić (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu (SBiH) Semir Efendić prokomentarisao je jučerašnji sastanak bh. lidera u Briselu sa čelnicima Evropske unije, osvrčući se na nekoliko tačaka sporazuma koji je usaglašen.
Efendić je na svom Facebook profilu tačku u kojoj, između ostalog piše, da su očuvanje i izgradnja mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države Bosne i Hercegovine, koju čine Bošnjaci, Hrvati i Srbi kao konstitutivni narodi (zajedno sa ostalima), te građani BiH koja se sastoji od dva entiteta i Brčko Distrikta, uspostavljena u skladu sa Ustavom i Općim okvirnim sporazumom za mir - nazvao luđačkom košuljom.

Prema Efendićevom mišljenju, "suverena i funkcionalna država nikako ne može biti ona koja ima konstitutivne narode koje ni Ustav BiH ne poznaje, nego su izvučeni iz Odluke Ustavnog suda iz 2000. godine"

"Pojam konstitutivnosti u Ustavu BiH koristi se u smislu sastojanja države od entiteta što je pitanje teritorijalne organizacije, a ne kanonsko statusno pitanje pojedinih naroda. Po ovome izgleda da Bošnjaci, Srbi i Hrvati nisu građani, nego su neki osim njih građani, što nema veze sa zdravom logikom, niti sa političkom i pravnom teorijom i praksom", napisao je Efendić.

"Po definiciji i logici iz sporazuma koji je usaglašen u Briselu, BiH nema suverenitet, iako se on spominje. Sa konstitutivnim narodima suverenitet je podijeljen na tri suvereniteta, i suverena su tri 'konstitutivna' naroda, a ne država Bosna i Hercegovina", piše u Efendićevoj Facebook objavi.

Lider SBiH kaže da "lobisti nisu uspjeli unijeti pojam konstitutivnosti, koji je stran svakoj demokratiji i sa kojim uopće ne može funkcionisati nijedna država ni demokratija".

Shodno tome, kako dalje ističe Efendić, "SBiH poštuje Ustav i zakone ove zemlje, ali ne ide ispod toga, što se sigurno čini kanoniziranjem konstitutivnih Naroda, koje se nameće umjesto davanja prava građaninu kao subjektu političkog sistema".

Smatra da je i Čovićev boravak u hotelskoj sobi za vrijeme sastanka sumnjiv, te da je time dobio više nego na bilo kojem drugom sastanku kojem je prisustvovao.

"HDZ kao i vanjska politika Hrvatske, već nekoliko godina ne rade ništa drugo nego pričaju o konstitutivnosti iz koje proizlazi navodna legitimnost", zaključio je Efendić.