Kap je prelila čašu
14

Elektroenergetski radnici: Nečuveni su potezi sindikata rudara, neka ne traže krivce u drugome

A. K.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Sindikat elektroenergetskih radnika FBiH reagovao je na današnje poteze sindikalne organizacije radnika zaposlenih u rudarstvu, a koji su uzrokovani njihovim revoltom na posljednji potez Elektroprivrede BiH, koja je odlučila isplatiti jednokratnu pomoć svojim radnicima.
Ogromnu prašinu u bh. javnosti danas je podigla informacija da je Elektroprivreda BiH donijela odluku po kojoj će uz iduću platu radnicima tog javnog preduzeća biti isplaćena jednokratna pomoć u iznosu od 750 KM.

Ovom odlukom nisu obuhvaćeni rudari, a prvi su reagovali iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u FBiH, ali rekcija njihovog predsjednika Sinana Husića naišla je na negodovanje Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH.

Predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH Mevludin Bektić ističe da je izjava njegovog kolege Sinana Husića neprimjerena, neodmjerena, ali i antisidikalna. Kako kaže, nečuveno je da jedan sindikat govori protiv radnika druge grupacije u drugom sindikatu.

"Mi smo na osnovu uredbe Vlade FBiH svojoj upravi društva uputili inicijativu za isplatu jednokratne pomoći, a Husić nije izvršio obavezu da svom poslodavcu, odnosno svim sedam zavisnih društava unutar koncerna uputi zahtjev za isplatu jednokratne pomoći radnicima rudnika", kaže za Klix.ba Bektić.

On navodi da su Elektroprivreda BiH, ali i sindikat kojim predsjedava, uvijek tolerisali zahtjeve rudara.

"Kada su dobili 230 KM linearne pomoći, nisam dizao prašinu da to dobiju i radnici Elektroprivrede BiH, iako su rudnici u gubitku više od milijarde maraka. Pri tome je Elektroprivreda BiH uložila više od 350 miliona maraka, uz pozajmice te je ukupno investirano više od milijardu KM sa Vladom FBiH, a proizvodnje u rudnicima nema. Moji radnici rade i zaslužuju da dobiju kao i drugi jednokratnu pomoć", navodi Bektić.

Naglašava da radnici rudnika traže alibi i krivce u drugome, ne gledajući realne okolnosti.

"Bili smo tolerantni pored svih spoznaja, da ugrožavaju elektroenergetsku stabilnost jer ne mogu isporučiti ni 80 posto ugovorenih količina uglja, a zbog nemogućnosti plasmana električne energije na tržište, trpi Elektroprivreda BiH", potcrtava Bektić.

Govoreći o današnjem radničkom neposluhu, odnosno obustavi proizvodnje u većini rudnika u koncernu Elektroprivrede BiH, Bektić ga je ocijenio neprihvatljivim.

"Takav pokušaj iznude je neprihvatljiv jer uporno govorimo da trebamo proizvodnju i plasman uglja. Oni rezultatima rada trebaju tražiti svoje benefite, a sve drugo je utopija sopstvenog. Na kraju se bojim da ćemo ovakvim načinom i pristupom potopiti Elektroprivredu BiH te da ćemo postati energetski ovisna federacija, odnosno država", zaključio je predsjednik Sindikata elektroenergetskih radnika FBiH.