Bez reakcije institucija
99

Emrić: Dodik je zvanično započeo postupak secesije RS-a dok Tužilaštvo BiH ne reaguje

I. Sa.
Jasmin Emrić, zastupnik NES-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH je kazao da je Milorad Dodik izjavom da je dokument o "mirnom razdruživanju" završen, zvanično započeo postupak secesije RS dok, ni nakon tri dana od ovog konkretnog napada na ustavni poredak BiH, Tužilaštvo BiH uopće ne reagira.

"Član 156. (Napad na ustavni poredak) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine je propisao da onaj ko upotrebom sile ili prijetnjom upotrebe sile, ili na neki drugi protivpravan način pokuša da promijeni ustavni poredak Bosne i Hercegovine ili da svrgne njene najviše institucije, kaznit će se kaznom zatvora najmanje pet godina. Nesumnjivo je da izrada dokumenta o 'mirnom razdruživanju' predstavlja konkretne radnje učinjene radi početka secesije bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koju već duže vrijeme zagovara, najavljuje i priprema predsjednik tog entiteta Milorad Dodik sa svojim saradnicima", navodi se u saopćenju.

Dalje se navodi kako izradom dokumenta o "mirnom razdruživanju" i njegovom javnom predstavljanju predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik, na protivpravan način pokušava promijeniti ustavni poredak Bosne i Hercegovine, to je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine dužno odmah reagirati u skladu s članom 213. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine.

"Saučesnici Milorada Dodika u pokušaju protivpravne promjene ustavnog poretka Bosne i Hercegovine su članovi Vlade Republike Srpske i Radne grupe za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju Republike Srpske sa Federacijom Bosne i Hercegovine (u daljnjem tekstu: Sporazum o mirnom razdruživanju). Vlada Republike Srpske je na 71. sjednici, održanoj 30. 5. 2024. godine, donijela Rješenje o imenovanju Radne grupe za izradu Sporazuma o mirnom razdruživanju, sa zadatkom da sačini prijedlog predmetnog sporazuma kojeg će Vlada Republike Srpske predložiti Narodnoj Skupštini Republike Srpske. Kao što se vidi, radi se o planiranim aktivnostima za secesiju bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska koje koordinira predsjednik tog entiteta Milorad Dodik te pozivam sve nadležne institucije i organe u Bosni i Hercegovini da spriječe ovaj očigledni čin napada na ustavni poredak Bosne i Hercegovine", poručio je Emrić.