"Sprovesti presude"
171

EU: Schmidtova je odluka da dostavi podneske sudu u Strazburu u predmetu "Kovačević"

D. Be.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Evropska unija je primila k znanju namjeru visokog predstavnika Christiana Schmidta da dostavi podneske Evropskom sudu za ljudska prava u predmetu "Slaven Kovačević", a za Klix.ba dodaju da je to njegova odluka.

Istakli su da ne komentarišu tekuće sudske postupke, ali dodaju da konsolidirani stav EU, koji se ponavlja u godišnjim zaključcima Vijeća, jeste da Bosna i Hercegovina treba provesti dalje ustavne i izborne reforme kako bi osigurala jednakost i nediskriminaciju svih građana, posebno primjenom sudske prakse Evropskog suda za ljudska prava proistekle iz predmeta Sejdić-Finci.

"EU ponavlja svoj poziv na pokretanje inkluzivnog procesa ograničenih ustavnih i izbornih reformi, kroz istinski dijalog u skladu sa evropskim standardima, kako bi se eliminisali svi oblici nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.

EU ostaje na raspolaganju da pruži podršku stranama u iznalaženju rješenja u skladu sa evropskim standardima, u korist svih građana Bosne i Hercegovine", kazali su u odgovoru iz Delegacije EU.

Visoki predstavnik Christian Schmidt se samostalno pozvao u ulozi "prijatelja suda" u Evropski sud za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Slaven Kovačević".

Američka i britanska ambasada snažno podržavaju Schmidtovu namjeru da se obrati u Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.