Nesreća kod Jablanice
0

EUFOR pojasnio da helikopter OS BiH danas nije učestvovao u njihovoj vježbi "Brzi odgovor"

S. Š.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Iz EUFOR-a su se oglasili nakon pada helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Jablaničko jezero pojašnjavajući da aktivnosti u kojima je učestvovao helikopter nisu dio vježbe "Brzi odgovor".
Istakli su da im je drago što je četvoročlana posada preživjela nesreću.

"EUFOR izražava žaljenje nakon saopštenja o nesreći koja se odnosi na helikopter Oružanih snaga BiH (OS BiH). Drago nam je da je četvoročlana posada preživjela nesreću, a povrijeđenima želimo brzi oporavak", saopćili su.

Zatim su potvrdili ko je učestvovao u terenskoj vježbi u kojoj je helikopter doživio nezgodu.

"U vezi ranijih objava u medijima, želimo pojasniti da se nesreća dogodila tokom terenske vježbe OS BiH i Službe civilne zaštite Općine Konjic, a ne u sklopu vježbe 'Brzi odgovor' EUFOR-a. Vojnici i oprema OS BiH nisu uključeni u ovogodišnju vježbu 'Brzi odgovor", naglasili su.

Podsjetimo, helikopter Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tipa UH-1H iz sastava Brigade zračnih snaga i protuzračne obrane danas u 11 sati pao je u Jablaničko jezero.

U njemu se nalazila četveročlana posada u sastavu pilot, kopilot, tehničar-letač i specijalist službe traganja i spašavanja. Jedan član posade je povrijeđen i njemu je pomoć ukazana u hitnoj pomoći u Konjicu.