Sumnjaju u uspjeh
106

Europarlamentarci nezadovoljni pregovorima o Izbornom zakonu BiH: Građanske stranke su ključ

B. R.
Viola von Cramon i Klemen Grošelj (Foto: EPA-EFE/ EU)
Viola von Cramon i Klemen Grošelj (Foto: EPA-EFE/ EU)
Europarlamentarci Viola von Cramon i Klemen Grošelj su nezadovoljni zbog toga što su građanske stranke isključene iz pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.
Von Cramon, zastupnica Zelenih iz Njemačke, smatra da su upravo spomenute stranke ključne za implementaciju najviših standarda.

"Bosna i Hercegovina zaslužuje najviše evropske standarde za demokratiju i parlamentarizam. Građanske stranke su ključne da ovi standardi budu implementirani. Evropska služba za vanjske poslove (EEAS) bi trebala poštivati njihov glas u reformi Izbornog zakona. Bilo koje izostavljanje ovih stranaka će voditi nastavku etničkih podjela", ocijenila je von Cramon.

Grošelj, zastupnik liberalnog LMS-a iz Slovenije, očekuje da će Evropska unija djelovati u skladu sa svojim osnovnim vrijednostima i principima.

"Uznemirujuće je čuti da su građanske, multietničke stranke isključene iz pregovora o načinu izbora članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Dijalog može biti uspješan samo ako je inkluzivan i transparentan. Očekujem od svih zvaničnika EU da djeluju prema fundamentalnim vrijednostima i principima EU" naglasio je Grošelj.

Podsjećamo, DF je ranije danas izrazio nezadovoljstvo time što su građanske stranke uključene u pregovore o tehničkim izmjenama Izbornog zakona, ali ne i u političke izmjene. Mišljenja su da je za to odgovorna direktorica EEAS-a Angelina Eichorst koja je među posrednicima pregovora. Shodno prethodno navedenom, u DF-u sumnjaju u njene namjere.

Sastanci o tehničkim izmjenama Izbornog zakona BiH, ali i izbornim modelima održani su danas u zgradi Delegacije EU, a prisustvovali su Angelina Eichhorst te novi američki ambasador u BiH Michael Murphy.