Usvojen dnevni red
136

Federalni zastupnici odbili razmatrati SDA-ov prijedlog zakona o južnoj interkonekciji

N. V.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Federalni zastupnici su usvojili izmijenjeni dnevni red 12. sjednice Predstavničkog doma FBiH, na kojem se neće naći ranije najavljeni Prijedlog zakona o rudarstvu. Bilo je nekoliko prijedloga za uvrštavanjem novih tačaka, a odbijeno je da se SDA-ov zakon o južnoj interkonekciji uvrsti na dnevni red.
Pored ranije najavljenog dnevnog reda Predstavničkog doma FBiH, stiglo je još nekoliko prijedloga s ciljem uvrštavanja novih tačaka na dnevni red današnje sjednice. Riječ je o Prijedlogu zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH, Prijedlogu zakona o južnoj interkonekciji te o Informaciji Komisije za ravnopravnost polova o tome u kojoj je fazi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici.

Prostorno planiranje i korištenje zemljišta na nivou FBiH

SDA-ova zastupnica Jasmina Bišćević Tokić je tokom rasprave o uvrštavanju ovih tačaka na dnevni red, problematizirala zakonitost razmatranja Prijedloga zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou FBiH. Ona je kazala kako se taj prijedlog ne može naći pred zastupnicima dok ne istekne rok od 14 dana od dostavljanja materijala poslanicima.

Utvrđeno je da je materijal poslat još 29. marta i da taj dio nije sporan, međutim ona je zatim istaknula da predmetni materijal nisu razmatrala parlamentarna tijela, koja bi to trebala uraditi.

Nakon toga je predsjedavajući Predstavničkog doma FBiH Dragan Mioković stavio na glasanje to da se na dnevni red uvrsti ili ne uvrsti navedeni Prijedlog, što su zastupnici odbili podržati, odnosno danas se to tome neće raspravljati.

Južna interkonekcija

SDA je 24. juna dostavila prijedlog dopune dnevnog reda s ciljem uvrštavanja Prijedloga zakona o plinovodu južna interkonekcija, po hitnom postupku.

Ovim povodom se za riječ javio SDA-ov Salko Zildžić, apelujući na vlast da konačno razmatraju gradnju južne interkonekcije, koja bi bh. građanima omogućila i druge izvore nabavke plina, pored ruskog.

"To je stvarno potreba Federacije i nešto što bi bilo u korist građana i potvrda da brinemo o njihovim potrebama. Ako to nije dovoljan razlog zamolio bih kolegu Nikšića da bar ispune obećanje ambasadama, koje su itekako zainteresirane da se ovaj zakon usvoji", kazao je Zildžić.

Međutim, riječ je o pitanju, koje se dogovara na državnom nivou. Gradnju južne interkonekcije na prvom mjestu blokira HDZ, koji ujedno traži i formiranje novog preduzeća za južnu interkonekciju, čije bi sjedište bilo u Hercegovini. Također, vlast u RS-u uslovljava izgradnju južne interkonekcije, gradnjom istočne.

Očekivano, ovaj prijedlog SDA nije prihvaćen.

Informacija Komisije za ravnopravnost polova

Jedna od tačaka, koje su uvrštene naknadno, jeste informacija o tome u kojoj je fazi Zakon o zaštiti od nasilja u porodici.

Predsjedavajući Mioković je zamolio predlagača Komisiju za ravnopravnost spolova da ovo povuče s današnjeg dnevnog reda zbog već obimnog dnevnog reda. No, predstavnica Komisije je istaknula da je riječ o kratkoj informaciji, koja je vrlo važna i za koju više nema vremena za čekanje, s obzirom na zabrinjavajuće slučajeve femicida u BiH.

Prije usvajanja dnevnog reda, utvrđeno je i da je Vlada FBiH iz parlamentarne procedure povukla Prijedlog zakona o rudarstvu, nakon HDZ-ovog amandmana, kojim se propisuje spuštanje ovog sektora s entitetskog na kantonalne nivoe.

"Moram da kažem da mi je žao što vidim da vlada povlači Prijedlog zakona o rudarstvu, ne razumijem zašto ova većina povlači sve što ne ide u prilog HDZ-u", kazao je Salko Zildžić, zastupnik SDA.

U konačnici, na dnevnom redu se našlo 16 tačaka, a u odnosu na prethodni predloženi dnevni red, uvrštena je jedna nova tačka - Informacija sa proširene sjednice komisije za ravnopravnost polova, a izbačen je Prijedlog zakona o rudarstvu.