Banja Luka
47

Forto i Čubrilović dogovorili raspisivanje tendera za most Foča - Šćepan Polje

FENA
Ministar transporta i komunikacija BiH Edin Forto izjavio je danas u Banjoj Luci da se do kraja jula očekuje raspisivanje tendera za gradnju mosta na putu Foča-Šćepan Polje i kilometra pristupne ceste.

Nakon sastanka s ministrom saobraćaja i veza RS Nedjeljkom Čubrilovićem, Forto je rekao da će tim povodom uskoro u Banjoj Luci biti sastanak s nadležnima iz Crne Gore kako bi finalizirali detalje u vezi sa zajedničkim tenderom.

"Ovo je pomak za projekat o kojem se priča još od 1983. godine. Za gradnju ostatka puta, koji košta po procjeni do 100 miliona eura, nastavljaju se razgovori sa Svjetskom bankom oko finansiranja. Ako nastavimo sa njihovim kreditom, onda možemo da očekujemo značajna bespovratna sredstva", objasnio je Forto.

On je naveo da je na sastanku s Čubrilovićem razgovarao i o Zakonu o bezbjednosti u saobraćaju "koji je zastario“.

"Mnoštvo evropskih direktiva se desilo u međuvremenu. Na našim cestama bi trebalo jednako da se ponašamo i investiramo u bezbjednost kao i Evropa", dodao je Forto.

Budući da je riječ o sistemskom zakonu koji ima više od 200 članova i za donošenje novog treba oko godinu-dvije, Forto je istakao da je zamolio da se što prije usaglase zakonske izmjene oko praktičnih stvari koje nisu političkog karaktera.

"Posebno sam molio da do tada usaglasimo nekoliko izmjena Zakona o bezbjednosti saobraćaja koje su izuzetno praktične poput otvaranja prolaza za hitnu pomoć kada su gužve u saobraćaju, regulisanje električnih romobila, popunjavanja zelenog euro obrazaca kod malih saobraćajnih nezgoda i naravno regulisanja bahate vožnje zbog koje ginu naši građani. To sam molio da što prije riješimo", otkrio je Forto.

Takođe, kako je rekao, razgovarano je o investiranju u željeznički saobraćaj, odnosno rekonstrukciji Unske pruga koja od Banja Luke ide južno prema lukama u Hrvatskoj.

"Unska pruga je zapuštena. Sa Hrvatskom imamo dogovor da je rekonstruišemo, a prije toga je potrebno uraditi studiju. Na Vijeću ministara smo obezbijedli sredstva, Hrvati će isto uraditi i to će trajati nekoliko godina, ali jednom se mora započeti i riješiti jer je veliki ekonomski potencijal u pitanju", rekao je Forto.

Ministar saobraćaja i veza RS Nedjeljko Čubrilović ponovio je teme o kojima je razgovarano na sastanku, uz napomenu da se radi o temama "koje se pojavljuju kao problem neslaganja oko pojedinih viđenja u realizaciji“.

"Posebno bih zahvalio ministru Forti na njegovom angažmanu da se konačno riješi put Foča - Šćepan Polje i most sa Crnom Gorom", istakao je Čubrilović.

On je rekao da je sljedeći korak definisanje nastavka saradnje sa Svjetskom bankom.