Reakcija na izjave
87

Forto: Kešo je navikao da se ugovori potpisuju u ličnom, a ne interesu BiH

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto reagovao je na izjave zastupnika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Safeta Keše u vezi sa Ugovorom o nabavci opreme za realizaciju Projekta digitalizacije Javnih RTV servisa u BiH.
"Podsjećam kolege iz SDA da, možda suprotno njihovoj ustaljenoj praksi, o javnim nabavkama odlučuje komisija, a po žalbama postupaju institucije izvan Ministarstva. Nije potpisan nikakav

ugovor sa firmom sa crne liste, nego sa jedinim kvalificiranim ponuđačem za projekat digitalizacije - Konzorcijem koji su činili Sirius 2010 Banja Luka i Odašiljači i veze Zagreb. Ministarstvo nije žurilo, a lično sam insistirao da se prije potpisivanja, pored konačnog stava Ureda za razmatranje žalbi BiH, okonča i postupak pred Sudom BiH kojim je potvrđeno da ne postoji nijedan drugi kvalificiran ponuđač", naveo je Forto.

U cilju zaštite interesa BiH o potpisivanju Ugovora, Ministarstvo je upoznalo sigurnosne strukture BiH kako bi se osigurao nadzor instaliranja opreme.

Pola godine nakon potpisivanja Ugovora, Američki ured za kontrolu imovine stranaca (OFAC) je na listu sankcioniranih subjekata uvrstio Sirius 2010.

"Tada sam zatražio hitno očitovanje Konzorcija o sposobnosti realizacije Ugovora te jasno dao do znanja da neću kršiti sankcije američke administracije", naveo je Forto.

Članice Konzorcija su dostavile izjašnjenje predloživši da Sirius 2010 istupi iz Ugovora, a da OIV preuzme sva prava i obaveze iz Ugovora. Ministarstvo je o tome upoznalo Pravobranilaštvo

BiH i zatražilo mišljenje o daljnjem postupanju.

U mišljenju Pravobranilaštva BiH se, između ostalog, navodi da se može zaključiti dodatak Ugovoru, kojim bi sva prava i obaveze iz Ugovora preuzeo OIV, a Sirius 2010 bi se odrekao svih potraživanja, uz prethodnu provjeru sposobnosti OIV-a za samostalnu realizaciju Ugovora, što je, kako kaže, i učinjeno.

"Ne bih se upuštao u blato u koje me neuspješno pokušava uvući zastupnik Kešo, ali ga pozivam da preuzme odgovornost za klevetu i insinuacije o mom ličnom interesu u ovom postupku koje neosnovano širi, očito naviknut tokom tridesetogodišnje vladavine da se ugovori sklapaju isključivo u korist ministara, a ne Bosne i Hercegovine. Na ovaj način inkriminira ne samo mene nego i niz osoba i institucija koje su učestvovale u ovom procesu, počevši od Ministarstva, Ureda za razmatranje žalbi BiH, Suda i Pravobranilaštva BiH, iza čijih akata i aktivnosti sam stao svojim potpisom", zaključio je Forto.