Zasjedanje u Washingtonu
0

Forto: Klizišta su gorući problem u BiH, potrebno je spriječiti opasnosti po živote građana

A. Ku.
Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH
Foto: Ministarstvo prometa i komunikacija BiH
Državni ministar komunikacija i prometa Edin Forto bio je jedan od učesnika Okruglog stola ministara finansija i ostalih ključnih ministarstava na temu "Odgovor vlada na klimatske promjene" u Washingtonu.

Forto je na ovom zasjedanju Svjetske banke i MMF-a rekao da su klizišta gorući problem u BiH.

"Sprečavanje opasnosti po život mora biti prioritet u stvaranju otpornosti na katastrofe. Poplave, klizišta, suše i požari će biti sve češći, moramo zaštititi naše građane pametnim investiranjem", rekao je Forto.

Kao poseban izazov istakao je problem klizišta u urbanim zonama.

Prema procjenama rizika od poplava i klizišta u BiH, više od pola miliona bh. građana živi u područjima izrazito visokog rizika od poplava i klizišta, a to zahtijeva velika ulaganja s ciljem sprečavanja prvenstveno ljudskih, a onda i svih drugih gubitaka.

Tokom rasprave je navedeno da klimatske katastrofe povezane s prirodnim nepogodama brzo rastu u Evropi i Centralnoj Aziji (ECA).

U proteklih 20 godina, broj poplava u ovom regionu se udvostručio, a broj ekstremnih toplotnih talasa učetverostručio. U budućnosti se očekuje da će učestalost, razmjere i intenzitet poplava, suša, toplotnih talasa i šumskih požara rasti, dok će se dijelovi ECA vjerovatno suočiti sa nestašicom vode.

Prema izvještajima Svjetske banke, u nedostatku prilagodbe, gubici bi mogli dostići blizu 10 posto BDP-a u nekim zemljama do sredine stoljeća.

Na sastanku je zaključeno kako je neophodno zajednički djelovati, primjenjivati najbolje prakse, ali i uložiti znatno više novca kako bi se spriječili veći gubici, odnosno posljedice klimatskih promjena.

Okrugli sto je održan u okviru Godišnjeg zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda na kojem Forto predvodi delegaciju Bosne i Hercegovine u ulozi zamjenika guvernera BiH u Svjetskoj banci.